Litiumjonbatterier sitter i dag i allt från bilar till telefoner. Och för att kunna ta fram världens största batteri för lagring av förnybar energi har Tesla slagit samman sina påsar med franska Neoen. Ett samarbete som är tänkt att resultera i ett batteri på 129 MWh och ett tillhörande vindkraftverk. Något som ska säkra åtkomsten av elektricitet i delstaten South Australia, skriver The Guardian.

Läs också: Tech-profilerna kritiska till Trump – donerar hundratusentals kronor till republikanerna

Avtalet har bekräftats av både Elon Musk och delstatsregeringen och är den i ett större energiavtal som omfattar 550 miljoner dollar. Batteriet byggs i fabriker nära staden Jamestown och kopplas ihop med vindkraftsparken Hornsdale för att se till att elnätverket har tillgång till förnybarenergi på ett stabilt sätt.

För lokalpressen berättar Elon Musk att projektet inte är utan tekniska utmaningar. Givet att det blir den största batteriinstallationen världen skådat.

– När man bygger något som är tre gånger så stort jämfört med tidigare versioner, kommer allting fortfarande att fungera? Vi tror att det kommer att göra det, men det finns vissa risker, säger han.

Läs också: Tesla Model 3 får konkurrenterna att gasa – här är 5 elbilar som utmanar

Förhoppningen är att de ska kunna hjälpa till att stabilisera elnätet samt hålla nere konsumentpriserna.

– Du kan egentligen ladda batteripaketet när du har energi över och när produktionskostnaden är låg. Och sen laddar ur det när kostnaderna är höga. På så sätt minskar genomsnittskostnaderna för konsumenterna, säger Teslachefen.