Att anlita privata företag för att frakta utrustning och sedermera människor till internationella rymdstationen ISS är inga problem för Nasa. Det har till och med visat sig vara en rätt bra, ekonomisk lösning för rymdmyndigheten.

Men när det kommer till längre resor har Nasa dragit en tydlig gräns runt vår planet. För mindre än ett år sedan sa dåvarande chefen att han inte var något större fan av att kommersiella aktörer skulle bygga tunga rymdfarkoster som gör det möjligt för privata aktörer att ge sig ut på äventyr utanför den omloppsbana de slagit fast. Hans linje var tydlig: håll er nära jorden, men lämna yttre rymden åt proffsen.

Läs också: Nya framsteg för Spacex – första landningen med återanvänd rymdsond

Det hindrar inte att Spacex, Elon Musks rymdföretag, och andra bolag pressar på planerna på raketer för utforskning av yttre rymden. Och de gör framsteg, skriver Ars Technica. Spacex raket Falcon Heavy kommer troligen skjutas upp senare i år – två år före Nasas egna stora raket.

Nu har rymdbolaget vänt sig till amerikanska senatens kommitté för bland annat rymd- och vetenskapsfrågor för att få stöd för samarbeten mellan dem och staten. Liknande program som funnits för farkoster i låg omloppsbana borde kunna användas även för mer högtflygande projekt anser bolagets vice vd Tim Hughes. Ett sådant exempel är Nasas Commercial orbital transportation services.

Ett sådant program skulle kunna köras parallellt med Nasas egna rymdprogram. En tanke rymdmyndigheten åtminstone bör se över säger Tim Hughes. Vidare säger han att Nasa skulle kunna slå fast en rad högra krav som bolagen måste leva upp till för att säkerställa farkosternas duglighet och säkerhetskrav. Till exempel för farkosterna kunna starta vertikalt, landa på månen, leverera frakt till Mars eller bygga pålitliga kommunikationssystem mellan jorden och Mars. Något som han tror hjälper USA att etablera en permanent närvaro i rymden, istället för enstaka uppdrag.

Läs också: Stort framsteg för Spacex – två uppskjutningar under en helg

Hur senaten ställer sig till förslaget är inte klart. Nasa skulle troligen behöva ge upp några av sina kontrollverktyg. De som kan dra fördelar av projektet är tydligare, Lockheed Martin, Boeing, Aerojet Rocketydyne och etablerade tillverkare skulle nog inte tacka nej till fler samarbeten.