När det kommer till säkerheten i uppkopplade maskiner har experterna sedan länge varnat för användandet av standardlösenord, och nu tycks de ha fått vatten på sin kvarn. För enligt Aftonbladet ska tusentals uppkopplade övervakningskameror hackats så att deras innehåll livesänds ut på nätet.

Läs också: Sex steg för att ta kontroll över din it-säkerhet

Uppgifterna, som från början kommer från den danska tidningen Politiken, pekar på att så många som 70 000 kameror drabbats och i Sverige ska det röra sig om cirka 300 kameror.

It-säkerhetsexperten Tomas Djurling säger till Aftonbladet att hacken med största sannolikhet är en följd av att användaren inte ändrat på det lösenord som kommer med kameran från början.

"Det finns så att du kan googla fram kameror som är dåligt skyddade över hela världen så de kanske inte ens är hackade utan bara dåligt skyddade och då är det inte ens något intrång som har skett", säger han.

Läs också: Högre krav på samhällsviktiga företag att skärpa it-säkerheten

Användandet av standardlösenord, som följer med maskiner från start, är ett utbrett problem. 2015 upptäcktes ett botnätverk av 900 uppkopplade övervakningskameror som tros ha utfört kraftiga överbelastningsattacker mot stora molntjänster.