Chicago har sett en ökning av antalet skjutningar och mord de senaste åren, men i några stadsdelar har polisen lyckats vända trenden. Till viss del tackar de ny mjukvara, skriver Reuters

I stadens sjunde polisdistrikt testas just nu en algoritm som ska förutspå var brott kan inträffa. Uppgifter som polisen kan använda till att se var de ska patrullera för att bäst kunna förebygga fler skjutningar. 
Satsningen verkar ha gett resultat. Under första halvåret i år har antalet skjutningar i distriktet minskat med 39 procent, och antalet mord med 33 procent jämfört med samma period förra året. I tre andra polisdistrikt där algoritmen testats har antalet skjutningar fallit med mellan 15 och 29 procent. 

Myndigheten är tydliga med att mjukvaran inte kan ersätta poliserna på gatan, men säger att den har gjort skillnad. 

Programmet de använder heter Hunchlab och har utvecklats av det amerikanska företaget Azavea. Det analyserar bland annat brottsstatistik, socioekonomiska strukturer, stadsbyggnaden och väderprognoser för att försöka förutspå var och när brott mest sannolikt kommer att begås.

Läs också: AI ska hjälpa polisen hitta brottslingar på stan

Till sin hjälp har Chicago-polisen också en databas över kända kriminella och ett okänt antal sensorer som placerats ut i områden för att snabbt kunna upptäcka skottlossning.