Algoritmen som forskarna har tagit fram kan analysera bilder på bakteriesporer på mindre än en sekund och har rätt i 96 procent av fallen, skriver The Verge. 

De har kombinerat en detaljerad bildteknik kallad holografisk mikroskopi med artificiell intelligens. Ett holografiskt mikroskop är bättre än ett traditionellt mikroskop på att avläsa hur ljuset studsar från ett objekt och det är just det som används för att avgöra hur en cell är uppbyggd eftersom ljuset studsar iväg på olika sätt beroende på dess struktur. På så sätt kan den artificiella intelligensen också avgöra att det handlar just om mjältbrand och inte någon snarlik bakterie.

Läs också: Färre mord i Chicago – tack vare polisens nya algoritm

Mjältbrand är en infektion som orsakas av en bakterie som kan leva nere i jorden. Det händer att människor drabbas efter att ha hanterat skinn eller kött från infekterade djur. Men det har också använts som just biovapen – i efterdyningarna av terrorattacken den 11 september 2001 skickades ett antal brev med mjältbrandsbakterier ut till fem nyhetsredaktioner och två amerikanska senatorer, totalt smittades 22 personer och fem av dem avled.

Målet för de sydkoreanska forskarna är att vara beredda om Nordkorea använder sig av mjältbrand som ett biovapen.

Ännu är verktyget inte helt perfekt vilket det måste vara om det på allvar ska kunna användas mot biovapen, det är fortfarande mindre exakt än de konventionella metoderna – däremot är den snabbare. Innan den blivit riktigt träffsäker kan den dock användas för en första koll hoppas forskarna. Då kan de som visat sig ha fått kontakt med mjältbrand snabbt få penicillin innan man gör den mer grundliga undersökningen.