Den holländske säkerhetsforskaren Willem Wasterhof har hittat allvarliga sårbarheter i uppkopplade växelriktare från tillverkaren SMA. Det är en komponent som används för att konvertera elen från solcellerna så att den kan användas i elnätet.

Han säger att han själv lyckats hacka och fjärrstyra växelriktare så att han exempelvis kan stänga av dem. Om enstaka solpaneler kopplas ifrån elnätet händer ingenting, men en hackare som lyckas få kontroll över tillräckligt många kan orsaka stora problem.

Läs också: Viruset som slog ut elen i Ukraina tillbaka i ny version

– Om en angripare gör det på en större skala, kan det få allvarliga konsekvenser för elnätets stabilitet, säger Willem Westerhof i en intervju med BBC.

På sin hemsida dubbar Willem Westerhof angreppet "Horus-scenariot". Han resonerar att om en hackare bara slår av tillräckligt många växelriktare samtidigt skulle det kunna leda till omfattande elavbrott som skulle kosta samhället miljarder.

En annan expert som BBC talat med menar dock att strömavbrott är osannolikt. Då skulle ett mycket stort antal växelriktare behöva angripas på en gång. Även tillverkaren SMA, vars produkter har säkerhetshålen, säger att forskarens scenario är överdrivet.

Läs också: Så lyckades Elon Musks kraftbolag ta fram världens mest effektiva solcellspaneler

Willem Westerhof meddelade tillverkaren i slutet av förra året om säkerhetshålen, och uppdateringar som täpper till de ska ha släppts. Men han har inte gått ut öppet med några detaljer kring hur man utnyttjar buggarna.