Myndigheterna i South Australia har spikat bygget av det enorma solkraftverk Aurora med en maxkapacitet på 150MW. Anläggningen beräknas stå klar 2020 och ska kosta motsvarande drygt 4,1 miljarder svenska kronor, det rapporterar Reuters. 

Läs också: Regnigt? Här är solcellerna som alstrar energi ur dropparna

Kontraktet har gått till det amerikanska bolaget Solarreserve som använder tusentals speglar för att rikta solljuset mot ett torn i mitten av anläggningen. Där inne värms flytande salter till höga temperaturer. Salterna används i sin tur för att generera ånga som driver turbiner och genererar ström. Med tekniken kan kraftverket fortsätta att alstra ström upp till åtta timmar efter solen gått ned. 

Under "normala förhållanden" ska verket leverera 135MW, och kunna nå upp till 150MW om vädret är det rätta. På årsbasis ska verket kunna producera 495GWh, vilket motsvarar runt fem procent av South Australias totala energibehov. 

Läs också: Därför väljer Google svensk vindkraft till sina datacenter

I ett pressmeddelande uppger myndigheterna att Aurora blir den största anläggningen med ett enskilt soltorn i världen.

Aurora är South Australias andra storsatsning på förnyelsebar energi i år. I våras stod det klart att Tesla skulle bygga världens största litiumjonbatteri i delstaten. Tanken med den 129MWh stora anläggningen är att stabilisera elnätet i South Australia, som i stor utsträckning får sin el från vindkraft.