Utvecklandet av autonoma robotar kan innebära en tredje revolution för krigföring. Det skriver 116 specialister från 26 länder i ett brev till FN, bland dem Teslagrundaren Elon Musk och Mustafa Suleyman, en av grundarna bakom Googles Deep Mind, det skriver BBC News.

I brevet uppmanar de FN att utvecklandet av mördarrobotar läggs till på den lista av förbjudna vapen som listas i FN:s konvention om förbud av vissa konventionella vapen.

En så kallad mördarrobot är ett helt autonomt, självstyrande vapen som kan välja ut mål utan mänsklig inblandning. Visserligen finns de inte ännu men den tekniska utvecklingen gör att de snabbt kan bli till en realitet.

Läs också: Elon Musk varnar för AI – ”människor borde vara oroliga”

I brevet skriver AI-experterna att om vapnen väl hinner utvecklas så kan större väpnade konflikter än någonsin och utvecklas snabbare än en människa kan förstå.

"Det här kan bli till terrorvapen, vapen som despoter och terrorister använder mot oskyldiga befolkningar", skriver de i brevet och de påpekar att det inte finns lång tid kvar att agera: "När väl Pandoras ask är öppnad blir den svår att stänga".

Frågan har varit uppe tidigare i FN. 2015 skrev över 1 000 teknikexperter och forskare ett liknande varningsbrev. Även då fanns Elon Musk med bland undertecknarna men även Applegrundaren Steve Wozniak och fysikern Stephen Hawking.