Sedan drygt tre år har Estland gjort de möjligt för medborgare i andra länder att få något som de kallar för ”e-residency” – digitalt uppehållstillstånd. Istället för att enbart erbjuda de egna medborgarna säkra digitala identiteter så de kan komma åt landets e-tjänster har man öppnat upp även för utländska medborgare.

Tanken är att minska byråkratin och göra det enklare för företag från andra länder att etablera sig genom att göra tjänsterna lättillgängliga, rentav utan att man en besöker Estland.

Läs också: Så rustar Riksbanken när betalsystemen utmanas

Nu presenterar Kaspar Korjus som är chef för Estlands program för digitalt uppehållstillstånd ytterligare planer på att utöka det digitala erbjudandet och även starta en egen kryptovaluta, estcoin, rapporterar Techcrunch.

Investerare som går in tidigt och stöttar estcoins i en så kallad ”initial coin offering” skulle samtidigt stötta hela Estlands utveckling som digital nation, skriver Kaspar Korjus i ett inlägg på sajten Medium.

Rådgivare till projektet är grundaren till kryptovalutan Ethereum. Ännu finns inga beslut fattade, men den estniska regeringen har bett om feedback från teknikvärlden.