I veckan har högtalartillverkaren Sonos hamnat i skottgluggen efter att företaget skrivit om sina användarvillkor. Precis som många andra teknikföretag vill Sonos samla in mer data om användarna, inget konstigt där.

Och de nya villkoren är förstås obligatoriska.

I praktiken innebär det att den som säger nej till utökad datainsamling inte kommer att få några mjukvaruuppdateringar till sitt Sonos-system.

Det betyder förstås inte att högtalarna slutar fungera i morgon – vilket Sonos presstjänst upprepade gånger förtydligat via mejl. Men det förvandlar din Sonos-miljö till en tickande bomb.

I bästa fall kommer du bara att gå miste om nya funktioner. I värsta fall kommer du inte längre att kunna styra ditt system när mobilapparna uppdateras, eller så kommer dina högtalare kanske få dras med allvarliga säkerhetshål. Välkommen till det rockande botnätverket.

Läs också: Sonos är nästa företag som börjar samla in användarnas data – och det är ett krav

Sonos är förstås långtifrån ensamma. Låt bli att godkänna Apples nya användarvillkor om du vill. Grattis, du har precis vunnit en Ipad som du aldrig kommer att kunna installera en ny app på – om du nu inte jailbreakar den.

Det är dags att inse att vi inte äger våra smarta prylar. De är i regel så starkt knutna till en specifik tjänst att vi i princip hålls gisslan. Visst kan du välja att tacka nej till att dela med dig av ditt privatliv, ge bort äganderätten till dina semesterbilder eller låta annonsörer analysera dina spellistor – men då sitter du också med en produkt som förmodligen är mer eller mindre värdelös.

Den här ägandeformen ställer också andra frågor om produktens livslängd – och det behöver inte handla om användaravtal.

Vilken nytta har du av din Iphone om Apple plötsligt går i konkurs – eller blir uppköpta av Samsung? Det är osannolika scenarion, men ersätt Apple med ett mindre etablerat företag, så har du ett verkligt dilemma.

Ett känt exempel är Revolv. Företaget sålde en hubb för ditt uppkopplade hem, som kunde styra smarta lampor, larm och dörrar. 2014 köpte Google upp nykomlingen, inkorporerade verksamheten i Nest – och två år senare meddelade teknikjätten att de gamla hubbarna från Revolv skulle sluta fungera, trots att många användare köpt livstidsprenumerationer.

Läs också: Ramaskri efter att Plex börjar samla in data om alla användare

Grattis, du är nu den stolta ägaren till en flera tusen kronor dyr brevpress.

Samtidigt är det kanske en risk vi får ta.

Det är nog få som testat Sonos eller motsvarande system med smarta högtalare som är beredda att gå tillbaka till en gammal hederlig dum stereo utan tillhörande mobilapp. Och då har vi inte mycket val annat än att gilla läget och hoppas att vi inte skriver bort alltför mycket av vår intregritet den här gången.