Den smarta mobiltelefonen har nu dryga tio år på nacken, och marknaden ser ärligt talat ganska tråkig ut. Konkurrenterna är snarlika både till utseende och prestanda, och utvecklingen verkar ta allt mindre kliv för varje år.
Men om man samlar rykten, forskning och patent och tittar riktigt långt in i spåkulan kanske det finns något spännande på sikt. Computerworld har gått igenom hur nästa generation mobiltelefoner kan se ut, och då menar vi inte de som landar i butik nästa år, utan om 10 eller 15 år.
Tio år fram i tiden är det förstås inte bara telefonens specifikationer som kommer att förändras. Artificiell intelligens kommer att fortsätta att utvecklas i rask takt, mobil vr kommer att bli mer kraftfull och realtidsöversättningar och nya batteritekniker kan ge enorma effekter. Men det är punkter som förtjänar sina egna artiklar.

1. Böjbara skärmar
Hårdvarutillverkarna har visat upp prototyper på bland annat böjbara oled-skärmar i flera år, och det är väl närmast en självklarhet att de förr eller senare kommer ut på marknaden. Forskare vid Queen's University i Kanada har faktiskt redan en färdig demotelefon, Reflex, där den böjbara skärmen bland annat kan användas till att spela spel eller bläddra i böcker.

2. Böjbara telefoner
Nästa steg är att linda hela telefonen runt armen, som en smartklocka. Samsungs beryktade viktelefon Galaxy X tros gå att vika ihop ungefär som en plånbok, och en sjutums platta som fungerar enligt samma princip sägs vara under utveckling. Lenovo, Nokia och LG ska också ha olika typer av böjbara mobiler under utveckling.
Läs också: 5 enkla knep – så skyddar du mobilen och datorn på resan

3. Hologram
Här är en scifi-teknik som börjar närma sig marknaden. Det finns redan prototyper som kan leverera 3d-bilder från alla tänkbara visningsvinklar. Det är fortfarande på forskningsstadiet, men Holoflex, från samma forskare som tagit fram Reflex, visar tydligt att mobila hologram fungerar – om än i låg upplösning.

4. Modulära mobiler
Vi har redan sett misslyckanden som Googles modulära telefon Project Ara, men varken mobiltillverkarna eller konsumenterna har gett upp hoppet. Det finns en tydlig vilja att ha telefoner som är enkla att uppgradera, skräddarsy eller reparera. Både Motorola och LG har telefoner med några få utbytbara moduler, och den holländska designern Dave Hakkens som var med och tog fram Project Ara kämpar vidare med sitt Phonebloks.
5. Självläkande skärmar
Ett annat sätt att bli kvitt dyra och onödiga reparationer är telefoner som kan ta saken i egna händer. Motorola har nyligen tagit patent på en skärm som kan "läka" sprickor med hjälp av värme, och forskare vid University of California har tagit fram ett material som kan laga både små repor och stora sprickor. Deras inspiration? Wolverine från X-Men, så klart.

6. Styr med huden...
Pekfingret på skärmen känns väl förlegat? Forskare vid MIT Media Lab har tagit fram en slags tillfälliga tatueringar som kan kopplas ihop med mobilen. Duoskin blir ett gränssnitt för att styra telefonen med hjälp av knappar, reglage och tangenter direkt som sitter direkt på huden.
Läs också: 17 smarta sätt att använda din avlagda Android-telefon

7. ...eller med tankekraft
Nästa steg måste väl rimligtvis vara telepati? Stanford University har redan visat ett gränssnitt där förlamade personer kan använda hjärnan för att skriva på datorskärmen. Med hjälp av två implantat kan datorn läsa av hjärnaktivitet och förvandla den till kommandon på ett digitalt tangentbord. Forskarna säger att samma system med lätthet kan appliceras på en smart telefon något som i förlängningen betyder appar som kan kontrolleras med tankekraft.
8. Trådlös laddning
Laddsladdar kommer snart kännas lika hopplöst ute som fasta telefoner med snurrskiva. Induktionsladdning finns förstås redan, men då oftast via olika former av tillbehör. Men snart spås alla flaggskeppstelefoner ha trådlös laddning inbyggd, samtidigt som det kommer smartare laddstationer med bättre räckvidd. Drömscenariot är förstås en telefon som laddas i fickan, utan att du behöver tänka på det.