För två år sedan tog polisen i The Big Apple ett stort steg in i 21:a århundradet. Det sade borgmästaren Bill de Blasio då i alla fall. 36 000 Windows-telefoner från Nokia köptes in och har sedan dess delats ut till poliskåren, NYPD.

Problemet är bara att de i dag är helt obrukbara – de går inte längre att uppgradera, skriver New York Post.

Hur blev det så här? Ja, framför allt har Microsoft stängt ner supporten för det operativsystem som körs i Nokia-telefonerna.

Därför är planen att nu istället att köpa in sprillans nya Iphone-telefoner. Och det bara några månader efter att de sista poliserna fått den nu värdelösa telefonen i sina händer. Totalt gick hela satsningen på 160 miljoner dollar, motsvarande 1,27 miljarder kronor, och telefonerna utgjorde en del av denna satsning.

Den som tycks få ta smällen för affären är vice chefen för polisens it-avdelning, som sägs ha ansvarat för hela inköpsprocessen. Affären ifrågasattes redan från start av teknikexperter – varför köpa in Windows-telefoner framför Android eller Apple, inte minst med tanke på deras blygsamma marknadsandelar?

Modellerna som köptes in var Lumia 830, från oktober 2014, och Lumia 640XL från mars 2015. Båda körs med Windows 8.1, som efter 11 juli inte längre stöds av Microsoft. En av anledningarna till valet ska ha varit att polisen redan använde Microsofts mjukvara på andra håll, som i deras videoövervakningssystem.

Läs ocksåDetaljhandelskedja lämnar Amazons moln – för att inte göda rivalen

Det ska dock sägas att polisen inte på något sätt varit missnöjda med sina telefoner. De har fungerat bra för att ta emot meddelanden, slå i databaser, lägga in rapporter och se larmcentral­meddelanden i realtid.

New York-polisen har valt att inte kommentera situationen förrän den ansvarige är på plats igen efter semestern.