Yahoos rykte naggades rejält i kanterna när det häromåret uppdagades att internetjätten varit utsatt för omfattande dataintrång. Uppgifter som de dessutom hållit tyst om i minst två års tid. Nu har en domare i USA sagt att Yahoo kan ställas inför rätta i landet till förmån för de en miljard användare som drabbades, skriver Reuters.

Namn, e-postadresser, telefonnummer, krypterade lösenord. Avslöjandena om dataintrången kunde inte ha kommit mer olägligt. Internetföretaget var mitt uppe i en försäljningsprocess och nyheten gav köparen Verizon en säkerligen uppskattad rabatt på prislappen. För de nya ägarna var domarens beslut ett backslag.

Läs också: Här är 10 av världens mest eftersökta cyberskurkar – skåning med på listan

I sitt beslut skriver distriktsdomaren i San José, Kalifornien, att Yahoos inställning att användarna saknar stöd för en rättsprocess delvis saknar grund. Användare som så önskar kan mycket väl stämma internetföretaget för avtalsbrott och orättvisa konkurrensanspråk.

– Alla klagande har hävdat framtida risk för identitetsstöld, i tillägg till att information om deras personliga information minskat i värde, skriver domaren i det 93-sidiga dokumentet.

Andra klagomål som kommit in är att vissa användare lagt pengar på att själva förhindra framtida identitetsstöd, att bedragare har missbrukat deras data. Andra säger att de tvingats stänga av konton och byta lösenord för att Yahoo inte berättade om det första intrånget när de fick kännedom om attacken.

Läs också: Yahoo kände till det stora dataintrånget redan 2014

För den kommitté som företräder användarnas intresse ses beslutet som en seger för konsumenterna. Och advokaten John Yanchunis, som också är ordförande för kommittén, tillägger att dataintrånget är det största i historien. Verizon avvaktar och lämnar inte kommentarer under en pågående process.

Totalt rör det sig om tre separata dataintrång. Den första ägde rum i augusti 2013 och påverkade mer än en miljard användarkonton. En andra attack ägde rum 2014 och omfattade då 500 miljoner användarkonton. Därefter rapporterades om ytterligare en attack 2015.