En smart högtalare från Sony. En Lenovo-docka som förvandlar en gammal surfplatta till en Amazon Echo. Och förstås en sällskapsrobot från Sanbot.

Från den enorma teknikmässan IFA som pågår i Berlin strilar en strid ström av nya produkter som ska ge teknikjättarnas AI-assistenter som Amazon Alexa och Google Assistant en rejäl skjuts in i våra hem.

För några år sedan hade tanken på den typen av ständig avlyssning nog skrämt oss mer.

Läs också: "Tro inte att du äger dina smarta prylar – de kan när som helst tas ifrån dig"

En vårdag 2013 satt jag på ett hotell fullt med speljournalister som hade ögonen klistrade på en direktsänd presskonferens från Microsoft som skulle visa upp nästa generations spelkonsol. Det som skulle komma att bli Xbox One.

Mottagandet blev nog inte riktigt vad Microsoft hoppats på.

Den stora snackisen och det som fick nätet att rasa var att Kinect-kameran, som gjorde det möjligt att röst- och rörelsestyra konsolen, alltid måste vara inkopplad. Allt för att Xbox-ägaren med ett enkelt kommando i stil med "Xbox on" skulle kunna slå på spelstationen.

Det tog inte lång tid för nätet att reagera. För att en mikrofon ska kunna ta emot ett röstkommando måste den vara påslagen. Med andra ord: Microsoft skulle tjuvlyssna på allt som sades i ditt vardagsrum.

Reaktionerna blev så kraftiga att Microsoft till sist tvingades backa. Kinect måste inte vara inkopplad, och röststyrningen ska vara lätt att slå av.

Fast i dag hade väl knappast någon brytt sig om en ständigt påslagen spelkonsol.

Två år senare gjorde Amazons smarta högtalare Echo, med den inbyggda röstassistenten Alexa intåg på marknaden. Nu utan protester. Istället började folk glatt betala för avlyssningen – och inte bara med plånboken.

Läs också: Oracle vill gräva guld med miljarder personuppgifter

För det är inte hårdvaruförsäljningen som får Amazon och de andra teknikjättarna att kriga om ditt vardagsrum. Även om efterfrågan på smarta högtalare går stadigt uppåt är det informationen de får ta del av som är det riktigt viktiga.

Den här storebrorsan vill inte tjuvlyssna för att hålla dig i schack. Den vill plocka upp all den där viktiga datan om vad du gör, vad du äter, vem du umgås med och skicka hem till moderskeppet för analys.

Dina Facebook-inlägg, Google-sökningar och Amazon-ordrar är redan väl kartlagda. En AI-driven assistent som lyssnar på dig i hemmet är en chans för teknikföretagen att få data på vad du gör offline.

Det är ovärderligt, och alla vill vara med på tåget.

På årets IFA-mässa har snart nog vartenda teknikföretag visat upp produkter med inbyggda AI-assistenter. Lenovo, Bosch, Toshiba, Panasonic, Sony och LG är bara några. Sedan tidigare vet vi att både Apple och Sonos har liknande produkter på ingång.

Microsoft och Amazon gör till och med upp om att deras röstassistenter Cortana och Alexa ska kunna börja kommunicera med varandra. Allt för att öka funktionaliteten och lockelsen av att plantera en välvillig spion i vardagsrummet – helt utan protester.