Somliga varnar, andra hyllar. Men klart är att många tror att artificiell intelligens är framtidens teknik. Och den som når leder utvecklingen kommer leda världen. Det säger den ryska presidenten Vladimir Putin. Samtidigt varnar återigen superentreprenören Elon Musk för att en sådan tävling, stater i mellan, är den mest troliga anledningen till ett tredje världskrig.

Det är långt ifrån första gången Tesla-ägaren går ut med en varning för denna nya teknik. Trots att flera av hans egna projekt också inkluderar ai-system. 

Den ryska presidenten ser att ai är framtiden, inte bara för Ryssland utan hela världen och mänskligheten. Med tekniken följer stora möjligheter, men helt utan oro är han inte. Med utvecklingen följer också hot som kan vara svåra att förutse, sa han vid träff med studenter i fredags. Han är inte ensam om att uttala sig om teknikens betydelse.

Läs också: Trump backar från säkerhetssamarbete med Putin

Utvecklingen av artificiell intelligens har i allt högre grad blivit en nationell fråga. Kina och USA har sett som de två länder som ligger i täten, där den förstnämnda uttalat sagt att de vill vara världsledande till 2030, skriver The Verge. Analytiker har också sagt att USA kan hamna på efterkälken, särskilt eftersom den amerikanska regeringen tycks skära ner på de ekonomiska bidragen till forskningen.

Artificiell intelligens kan få en positiv effekt på länders ekonomi, allt från tung industri till medicinsk forskning. Men ai kommer också förändra tekniken som används i krigsföring. Robotar som kan programmeras att skjuta på objekt och människor i ett visst geografiskt område, cybervapen eller autonoma drönare som kan samordna sina attacker. Både USA och Kina utforskar den här tekniken. Framtidens krig, tror Putin, kommer att vara en kamp mellan drönare.

– Om en parts drönare förstörs av den andre, kommer den parten inte ha något annat val än att ge upp, sa presidenten.

Elon Musk tillsammans med andra företagsledare och experter skickade nyligen ett brev till FN med en önskan om att se över lagstiftning för att reglera den typen av vapen. De liknade utvecklingen vid en tredje revolution för krigsföring, efter krutet och kärnvapen.

Att ett land sitter på all makt ser Rysslands president inte som något positivt, även om det landet skulle vara Ryssland. Vid samma möte med studenterna sa han också att de skulle de med sig av kunskapen, på samma sätt som de i dag delar med sig av sin kärnkraftsteknik, skriver nyhetsbyrån AP.