Hösten är här och det är högkonjunktur. Det är stressigt för både konsulterna och beställarna att hitta bästa möjliga matchning. Du kanske tänker att det inte är lika viktigt att lägga tid på cv-administration just nu eller hålla kontakten med gamla referenser när du har full beläggning och jobbet fortsätter komma in. Det är helt fel tänkt av många skäl, eftersom säljprocesserna ofta är ganska långa även om behovet ofta är ”nu, nu, nu”.
Du behöver ligga steget före med en uppdaterad närvaro i sociala medier samt uppdaterad information om dig på Linkedin och andra ställen där du vill bli hittad. Skapa en kontinuitet så att alla och allt blir uppdaterat. Visa respekt för dem som du haft kontakt med om potentiella uppdrag, och berätta när du räknar med att bli tillgänglig igen. Sådant uppskattas och bygger relationer för framtiden.
Har du identifierat relationerna som avgör?
Har du koll på vilka personer i ditt nätverk som influerar ditt arbetsliv mest, utöver dig själv? Vilka är dina ambassadörer? Vilka saknar du?
Tipset är att mappa ditt nätverk med till exempel en handskriven mindmap eller något smart program om du föredrar det. Du kanske har olika kluster av kontakter beroende på bransch eller kompetensområde – huvudsaken att du har stenkoll på vem som är viktigast för dig och att du vårdar relationen. De bästa ambassadörerna brukar vara lika intresserade av att hålla kontakten, men det underlättar alltid om du gör det lilla extra.
Exempel på personer du behöver hålla kontakten med är:
• Kundreferenser från genomförda uppdrag. Det kan vara beställaren, en medarbetare eller konsultkollega från annat bolag som du jobbat med i samma projekt.
• Du kan även tänka i 360-graders-referenser (lånat från ledarskapsvärldens 360-graders-analyser), det vill säga be om referenser från underställda medarbetare, kollegor i samma led, överordnad chef med flera.
• Ett generellt nätverk av personer som känner till din karaktär och som kan gå i god för dig och dina värderingar, om det blir aktuellt. Det kan exempelvis vara en branschkollega eller någon som speglar din egen kompetens och som skulle kunna vara din stand-in om du blev sjuk. Bättre ambassadör finns väl inte än just din största konkurrent (eller komplement, som jag brukar kalla det)?
Har du organiserat dina viktigaste kontakter?
Om du inte redan gjort det så skapa ett mini-crm system, din egna lilla kunddatabas över dina viktigaste relationer. Gör en lista med teman, datum för era kontakter, kontaktpersoner samt vad nästa steg är. Genom att notera er återkommande kommunikation och era möten kan du skapa bättre förutsättningar för kommande uppdrag. Kontinuitet är nyckeln.
Läs också: Konsultexpertens spaning från Almedalsveckan – gig-tätaste platsen i Sverige
Damma av konsultprofilen inför höstens uppdrag
Underskatta inte hur illa det uppfattas att inte ha uppdaterad information om dig själv ute på nätet. Det kan vara en inaktuell Linkedin-profil som pratar om förra jobbet du hade eller en sammanfattning som speglar fel saker hos dig. Eller gamla cv:n som du laddat upp på olika jobbsajter, som kanske har fel logotyp från ditt bolag. Allt skärskådas, och du får sällan någon andra chans att göra ett gott intryck.
Konsultbolagen måste bli bättre på att vårda sitt grafiska uttryck av företagets varumärke genom enhetliga profiler för sina konsulter som jobbar på projekt- eller uppdragsbasis i nära samarbete med er. Alternativet är oproffsigt, men tyvärr alltför vanligt. Detsamma gäller alla offerter, som måste vara enhetliga både språkmässigt och grafiskt. Det påverkar intrycket och förtroendet mer än du tror.
Vill du byta konsultbolag, eller söker du konsultjobb men inte vill att kollegorna eller chefen ska veta? Använd funktionen på Linkedin som kan göra dina jobbdrömmar synliga för rekryterare som har en särskild söklicens på sajten (nuvarande organisation blockeras), så kan de se att du är intresserad av nya utmaningar utanför din nuvarande organisation. Gå till inställningar om “career interests” där du själv beskriver vilka roller som är intressanta för dig framöver:
Läs också: Det här är det skummaste programspråket vi sett på väldigt länge
Spamma inte dina ambassadörer
Det är viktigt att hålla kontakten, men ingen vill ha en massa opersonliga nyhetsbrev eller nonsens-mejl. Hör av dig för att dela kunskap (en artikel, berätta om en kurs du gått eller en erfarenhet du vill dela), föreslå en lunch eller kaffe, gå på ett branschevent ihop eller säg grattis på födelsedagen. Helgdagar funkar alltid ifall man inte hörts på ett tag. Andra tillfällen då det passar att höra av sig är till exempel när du tar dig an en ny utmaning, vilket kan sätta en förväntan att du stärker ditt cv till nästa spännande uppdrag.
Ett fint sätt att flagga för att du snart är tillgänglig för nya utmaningar kan vara att berätta att ett uppdrag lider mot sitt slut och att du söker nytt inom samma bransch, eller gärna vill dela erfarenheter med andra som jobbat med liknande. Ett sådant meddelande kan passa som status på Linkedin eller Facebook, där det kan ses av många. Uppmana gärna ditt nätverk att dela vidare.
• Skapa rutiner oavsett beläggning.
• Identifiera dina ambassadörer.
• Håll kontakten med ditt nätverk.
• Uppdatera cv på Linkedin etcetera.
• Bygg varumärket varje dag.
Företag: Konsultboken
Linkedin: Marianne Olsson
Twitter: @marianne_marre
E-post: marianne.olsson@konsultboken.se
Hemsida: www.konsultboken.se
Expertområden: Konsultbranschen, konsultrollen, gig-ekonomin, försäljning, marknadsföring, digitalisering.