Luften gick ur det rekordstora skadestånd som rättighetsägarna krävt av mannen som legat bakom torrentsajten Swepiracy. Av de 24,9 miljoner som utkrävts ska han nu endast betala en bråkdel. 400 000 kronor ska senast 15 oktober vara utbetalat till produktionsbolaget Nordisk film. Detta efter att parterna kommit överens om en förlikning. Dessutom erkänner sig mannen också skyldig till brott mot upphovsrätten.

– Vår bedömning var, dels att mannen var väldigt ung då han gjorde filmerna tillgängliga. Och vi anser att han ansträngt sig för att få rätsida på sitt liv, säger Henrik Pontén, jurist och ombud för Rättighetsalliansen, om varför de gick med på en förlikning.

Läs också: Åsa-Nisse-målet till hovrätten – Swepiracy krävs på 25 miljoner

I tingsrätten dömdes mannen, som nu är i 26-årsåldern, till villkorlig dom med samhällstjänst. Den domen står kvar även efter förhandlingarna i Göta hovrätt. Parallellt med brottsmålet har ett skadeståndsärende drivits, det är där mannen och rättighetsägarna nu kommit överens. Till en början landade skadeståndet på 1,3 miljoner kronor, en bedömning som Henrik Pontén ansåg var felaktig. Inte heller den dömde mannen var nöjd, och överklagade såväl skadeståndsfrågan som det faktum att han bedömts vara skyldig.

Henrik Pontén säger till IDG.se att det är första gången de nått en förlikning i den här typen av ärende. Men att det är ett undantag. Den centrala frågan kvarstår, nämligen den om vilken typ av betalningsmodeller som ska användas när fildelnings- och piratströmingsfall prövas. En fråga som lär dyka upp i liknande ärenden framöver, inte minst rättegången kring Swefilmer som väntas nå hovrätten i höst.

– Det handlar om hur vi räknar. Antingen följer man lagen och den praxis som finns, som följde efter Pirate Bay-rättegången, och man sammanräknar alla filmer. Eller så gör man en bedömning som tingsrätten gjorde, säger han.

Sannolikheten att rättighetsägarna skulle se röken av 25 miljoner var aldrig särskilt stor, det tror inte heller Henrik Pontén. När skadestånden kommer upp i den nivån är det sällan de kan betalas tillbaka till fullo.

Läs också: Spridningskollen, Pirate Bay-bråk och Kanye West – så var fildelningsåret 2016

– Detta var då en pragmatisk lösning, säger han.

Åklagaren i ärendet, Henrik Rasmusson, har inte drivit skadeståndsfrågan under förhandlingarna. Däremot inväntar han besked gällande hur mycket som ska förverkas från mannens konto, alltså de pengar som han ska ha tjänat på piratverksamheten. Det beslutet kommer om ett par veckor. Inför förhandlingarna i hovrätten önskade mannen, utöver skadeståndsfrågan, att helt frias från upphovsrättsbrott. Men nu står det klart att den delen återkallades och han är beredd att ta det straff som tingsrätten utdömde.

IDG.se har sökt mannens advokat Per E Samuelsson, men han hade i dagsläget inte möjlighet att komma med någon kommentar.