Det har gått drygt två år sedan Reddit tröttnade och stängde ned några av sajtens värsta underforum. Det handlade om flera grupper med hundratusentals användare som samlades för att bland annat håna överviktiga och svarta personer.

Det var ett kontroversiellt beslut av en forumsajt som länge lät nästan allt innehåll gå orört. Sedan dess har Reddit blivit hårdare på att ta avstånd från näthat, framförallt när det riktas mot enskilda utpekade individer.

Och de hårda nyporna har gett resultat – det visar en forskningsrapport från Georgia Institute of Technology.

Forskarna kartlade de många tusen användare som fanns på två av de största nedstängda forumen, r/fatpeoplehate och r/coontown, för att se hur deras beteende förändrades. Efter att ha analyserat över 100 miljoner inlägg och kommentarer kunde de konstatera att näthatarna antingen flytt fältet eller skärpt sig.

Läs ocksåEU vill lagstifta om piratfilter på internet – möter stark kritik

De som stannade kvar på Reddit minskade i snitt sina hatiska inlägg med minst 80 procent efter att hatforumen stängts ned.

Många flyttade över till andra mindre öppet rasistiska eller hatiska grupper, varav vissa i sin tur stängts ned. En annan populär destination var Donald Trump-hyllande r/the_donald, som också är känd för en minst sagt otrevlig ton.

Studien visar att de forum dit användarna flyttade såg ett visst upptick av hatiska inlägg i början, men sedan återgick till normalnivån.

Läs ocksåLenovo tvingas till miljonböter för Superfish-skandalen

Många andra som var aktiva i de nedstängda hatforumen har helt lämnat Reddit. Forskningen ger inga indikationer på var de tog vägen, men mindre noggrant modererade sajter som Voat.co såg en ökning efter tillslagen.