Många var de som var eld och lågor i går kväll när Tim Cook och kollegor presenterade nästa generations Iphonetelefoner. Mycket hade läckt ut i förväg, något som dock inte dämpade entusiasmen. Alla delade däremot inte euforin, skriver Cnet. 

För att låsa upp sin Iphone X räcker det att titta på den. Luren är utrustad med ett ansiktsigenkänningssystem, Face-ID, en biometrisk metod för att slippa lösenord och pinkoder. Säkert och enkelt säger förespråkarna. Lättlurat har det visat sig när andra har försökt implementera tekniken.

Läs också: Snowdens favoritmejl Lavabit återuppstår

För Edward Snowden är eventuella säkerhetsproblem inte den största källan till oro, utan den personliga integriteten. Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat. På det hela taget verkar han tycka att tekniken var imponerade och förvånansvärd robust. Baksidan anser han ligger i att en ökad användning och normalisering av ansiktsigenkänning kan göra att tekniken missbrukas.

Ansiktsigenkänning är och har varit en kontroversiell metod, särskilt som övervakningsverktyg i händer på myndigheter. Tekniken kan användas för att identifiera terrorister och andra brottslingar, men oron finns också att övervakningen kan bli allt mer närvarande över tid. Och därmed inkräkta på människors privatliv. Diskussionen väcktes i Sverige, framför allt efter nyheten om att polisen vill använda tekniken på vissa centrala platser i våra städer.

I USA drivs frågan av bland andra medborgarrättsorganisationen American civil liberties union. De, liksom Snowden, oroar sig över vad utvecklingen av de här övervakningssystemen och tekniken kan betyda i det långa loppet.

Läs också: Brittisk polis har gjort sitt första gripande med hjälp av ansiktsigenkänning

”När tekniken väl är installerad, så håller sig sådana här övervakningssystem sällan till det som det var ämnade till från början. Nya användningsområden och metoder kommer av sig självt, myndigheterna eller operatörerna ser dem som en oemotståndlig chans att få mer makt och det sker på bekostnad av medborgarnas integritet. I slutändan kan hotet vara så stort att omfattande övervakning kommer att ändra hur amerikaner lever sina liv”, skriver organisationen i ett svar under en frågestund i ämnet.

Apple är inte ensamt om att använda tekniken. Samsung hade en liknande funktion i Galaxy Note 7. Likaså har Microsoft lagt in ansiktsigenkänning som alternativ till lösenord i Windows 10.