Blockkedjetekniken är på väg att ta sig in i bankvärldens finrum. Det hindrar inte att kryptovalutor fortsätter att vara en favorit bland cyberbrottslingar. Bakom anonymitetens slöja kan de köpa allt från droger till datorvirus, och kräva ut lösensummor. Andra hackare har riktat i sig på att ta fram mer valuta med hjälp av kapade datorer. Utan att ägaren har en minsta aning.

Enligt färska siffror från säkerhetsföretaget Kaspersky, som Motherboard tagit del av, har hittills i år 1,65 miljoner datorer infekterats med virus som gräver kryptovaluta utan ägarens vetskap. Och då är det fortfarande tre månader kvar av 2017. Förra året hackades 1,8 miljoner datorer.

Läs ocksåLär dig lyckas med öppen källkod med de här nya guiderna

Och här finns pengar att tjäna. Att gräva fram ny kryptovaluta kräver tid, energi och datorkraft. Genom att bygga samman flera datorer som jobbar dygnet kan hackarna ta sig an de beräkningar som krävs för att skapa nya tillgångar. Den vägen får hackarna belöningen och offret lämnas bakom med i bästa fall en långsammare dator. Eller än värre, med andra virus och trojaner i datorn.

Hur mycket hackare har tjänat på att utnyttja andras datorer kan säkerhetsföretaget inte svara på. En plånbok de hittat kan dock ge en fingervisning: den innehåll över 200 000 dollar.

Läs ocksåDärför bygger Lantmäteriet en egen blockkedja för fastighetsaffärer

Framför allt är det två kryptovalutor som hackarna favoriserar, Zcash och Monero. Inte den mer välkända, mer värdefulla Bitcoin. Troligen är Bitcoin numera för svår att gräva fram – den utvinns idag av företag med stora serverhallar i bland annat Kina. Hackarna får ut mer av att gräva fram mindre och nyare valutor.