Beskedet kommer efter en långdragen konflikt där Kaspersky – ett av världens ledande säkerhetsföretag – anklagats för att ha kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Därmed skulle bolaget kunna äventyra den nationella säkerheten i USA, menar DHS.
"Departementet är oroliga över kopplingar mellan vissa Kaspersky-anställda och rysk underrättelsetjänst, och ryska lagkrav som skulle låta rysk underrättelsetjänst begära fram eller tvinga till sig hjälp från Kaspersky med att snappa upp kommunikation som går över ryska nätverk", skriver DHS i ett uttalande.
Läs också: Hackare gömde bakdörr i servermjukvara – hundratals storföretag drabbade
"Risken finns att den ryska regeringen, antingen på egen hand eller i samarbete med Kaspersky, skulle kunna dra nytta av åtkomsten Kasperskys produkter har och äventyra statlig information och it-system som direkt kan påverka USA:s nationella säkerhet".
Amerikanska myndigheter har nu 30 dagar på sig att identifiera alla Kaspersky-program de använder, och sedan ytterligare 60 dagar på sig att ta bort och ersätta dem.
Kaspersky själva kritiserar USA:s beslut i ett uttalande, och hävdar att det saknar grund:
"Kaspersky Lab har inga otillbörliga kopplingar med någon stat, vilken är orsaken till att ingen person eller organisation kunnat presentera trovärdiga bevis som stöder dessa falska anklagelser mot företaget", skriver Kaspersky i ett uttalande till The Guardian.
Rysk inblandning i den amerikanska inrikespolitiken har blivit ett hett ämne sedan presidentvalet förra året. Utredningar har bland annat visat att rysk underrättelsetjänst varit inblandad i dataintrånget och den följande läckande från demokraternas högkvarter DNC.
Läs också: Allt du behöver veta om ransomware – så skyddar du dig
Amerikansk säkerhetstjänst har länge hyst misstankar om att Kaspersky skulle ha kopplingar till ryska myndigheter, medan Kaspersky hela tiden nekat till anklagelserna. Redan i somras togs Kaspersky bort från listan över rekommenderade säkerhetsleverantörer.
Vad vi vet, tack vare läckta mejl som Bloomberg tagit del av, är att Kaspersky har arbetat nära den ryska säkerhetstjänsten FSB och utvecklat säkerhetslösningar för dem. Något som bolaget enligt dokumentet velat hålla hemligt.