Människorättsorganisationerna Electronic Frontier Foundation, EFF, och American Civil Liberties Union, ACLU, stämmer det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet, Homeland Security, för att datorer och mobiler genomsöks vid landets gränser utan att det finns någon fullmakt för genomsökningarna, skriver Techcrunch.

Stämningen gäller elva enskilda personer som alla råkat ut för att gränspersonal gått igenom deras mobiler och datorer. Tio av de elva är amerikanska medborgare och flera av dem är muslimer och färgade. EFF anser att det har gjort att de plockats ut specifikt.

Läs också: Teknikjättarna åter till attack mot Trump – försvarar unga migranter

Mobiler har låsts upp och innehållet gåtts igenom med hjälp av "algoritmer" enligt säkerhetspersonalen.

– Regeringen kan inte använda gränsen som ett nät för att gå igenom våra privata data, säger Esha Bandari, advokat på ACLU.

– Våra elektroniska enheter innehåller mängder av information som kan skapa en detaljerad bild av våra personliga liv med e-post, texter, kontaktlistor, foton, arbetsdokument och medicinska och finansiella uppgifter.

Han hänvisar till att den amerikanska konstitutionen kräver att det finns en fullmakt för att göra sådana genomsökningar.

Läs också: Domstol: chefen får läsa din e-post – men måste vara tydlig med att det sker

Bland de elva återfinns en ingenjör som arbetar vid rymdmyndigheten Nasa, andra är studenter, journalister och en är krigsveteran.

I ett par av fallen har säkerhetspersonalen inte lämnat tillbaka mobilerna på flera månader trots att mobilernas ägare inte anklagats för något brott.