Mycket vatten har runnit under broarna sedan de första piratsajterna såg dagens ljus i början av 2000-talet. Men trots deras då jämförelsevis simpla uppbyggnad och idealistiska tillvaro väckte de ändå spionorganisationens NSA:s intresse. Det visar nya dokument från den så kallade Snowdenläckan som The Intercept tagit del av.

Eller kanske var det just sidornas uppbyggnad som gjorde dem till så lockande måltavlor. För inte var det med upphovsägarnas väl och ve i åtanke som den amerikanska underrättelsetjänsten övervakade verksamheten. Enligt dokumenten såg de snarare en chans att komma över användbar och värdefull underrättelseinformation.

Läs också: Automatisk uppdatering fick "smarta" dörrlås att gå i baklås

”Genom att söka igenom vår ihopsamlade databas, är det tydligt att många måltavlor använder de populära fildelningsprogammen. Men om det enbart är för att dela den senaste skivan från deras favoritartist, så är den här trafiken av tveksamt värde”, skrev en av organisationens analytiker i ett internt dokument.

Övervakningen började för mer än tolv år sedan och NSA:s uppger att de varit särskilt framgångsrika gällande två sajter, Kazaa och Edonkey. Där ska de ha lyckats knäcka sajternas kryptering och fått tillgång till fildelares datorer och persondata som e-postadresser.

Få tänkte kanske då på att så kallas peer-to-peer-delning, P2P, ens kunde övervakas. Nätverken var ofta mer eller mindre som öppna böcker och det gick att se vad andra deltagare gjorde. Men innehållet blev större och användarna fler. I takt med att intresset ökade blev fler och fler medvetna om att deras aktiviteter faktiskt granskades av andra. Att en av de spionerna var NSA kanske inte lika många hade räknat med.

NSA:s intresse stannade inte vid vilka som använde tjänsterna. Fildelningen var då på en ganska liten skala, men underrättelsetjänsten ville ha större perspektiv. Vilket gjorde att de gav sig på att knäcka den kryptering som fanns.

”Eftersom många av de här applikationerna, som Kazaa, krypterar sin trafik, var vi först tvungna att avkryptera trafiken innan vi kunde börja tolka meddelandena”, står det att läsa.

Läs också: Hackare använder läckta NSA-verktyg för att spionera på hotellgäster

Organisationen tog fram verktyg för att knäcka krypteringen på trafiken för att den vägen avgöra vilka filer som delades och vilka förfrågningar som gjordes. Framför allt var det Kazaa och Edonkey som hackades och där de fick fram mest information. Där lyckades de komma åt användares hårddiskar och fick tag på e-postadresser, landskoder, användarnamn och var filerna befann sig. Helt enkelt en tämligen djup inblick i användarnas beteende.

”Vi har upptäckt att våra måltavlor använder P2P-systmet för att söka och dela filer som är minst sagt överraskande, inte bara harmlösa musik- och filmfiler. Med en bredare anpassning, kan de här verktygen göra det möjligt för oss att regelbundet anpassa data som tidigare har kunnat passera. Vilket ger oss en mer komplett bild av våra måltavlor och deras aktiviteter”, skriver analytikerna.

Kazaa har försvunnit för längesedan. Edonkey lever en tynande tillvaro. Men avslöjandet väcker tanken om att liknande övervakning sker även i dag.