Samarbetsverktyget Slack har via utvecklare och it-avdelningar tagit sig in på allt fler arbetsplatser. Bort med e-post, in med trådar och kanaler. Sedan Slack dessutom öppnat dörren för tredjepartsappar, har intresset ökat än mer. Idag finns det en uppsjö tillägg att bygga på med. Computer World har listat tio av de bästa.

Trello

Trello är, enkelt uttryckt, en slags anslagstavla för projektplanering. Användarna kan dela projekt med andra och få återkoppling i realtid allt eftersom. Det går att lägga till uppgifter, lägga till kommentarer och meddelanden direkt via Slack. Spåra projekt, se kalendern, lägga till detaljer. Dock krävs det en premiumversion av tjänsten för att integrera med Slack, vilket går på 10 dollar per användare och månad.

To-Do Bot

Uppföljningsmejl är en klassiker i kontorssvängen. Vem skulle egentligen göra vad och när? I en mejlfri värld finns det andra lösningar. To-Do Bot är en sådan. Botten gör att det snabbt går att skicka uppgifter direkt till en viss persons att-göra-lista eller till en grupp. När en uppgift dyker upp på ett möte, bara skriv ett Slackmeddelande med kommandot /todo följt av användarens namn, arbetsuppgiften och när den ska vara klar så dyker det upp i listan på en gång.

Läs ocksåTesla Model 3 får konkurrenterna att gasa – här är 4 elbilar som utmanar

Workingon

Som projektledare eller ansvarig chef är det viktigt att hålla koll på hur det går i pågående processer. Men vem vill vara Storebror? Workingon låter användaren spåra utvecklingen utan att lägga ner för mycket tid och energi. Medlemmarna i en arbetsgrupp kan löpande lägga upp uppdateringar med kommandot /on, så kommer de automatiskt till rätt kanal. På så sätt hålls alla uppdaterade, och förhoppningsvis flyter samarbetet på smärtfritt. Det finns en gratisversion av appen, och prenumerationerna börjar på fyra dollar per användare och månad.

Google+ Hangouts

Är du en flitig användare av Googles Hangouts för röst- och videosamtal? Då kan du ta med dig den appen till Slack och öppna ett möte rakt in i en kanal. En länk tar användaren direkt till en Hangout-session men tillhörande Slack-panel. Därifrån kan man styra mötet och bjuda in fler deltagare.

Simple Poll

Snabba små undersökningar gör sig bra vare sig det gäller lunchförslag eller nya produkter. Men denna app hamnar undersökningen rakt i kanalen och användarna vet var de har varandra. Funkar alltså både för mer affärsmässiga undersökningar, och för de mer banala men ack så viktiga som om eventuella nya bönor i kaffemaskinen.

Google Drive

Ska man kunna sköta all kommunikation i Slack bör det också vara enkelt att dela dokument. Det funkar i och för sig inom plattformen, men är begränsat till 5 gigabyte i gratisversionen. Vill du dela större filer, eller att de ska försvinner efter nedladdning, kan du integrera Slack med Google Drive. Klistra in en delbar länk och en Slackbot frågar vilken tillgång kollegorna ska ha – titta, ändra eller kommentera. Filerna lagras inte i Slack, men blir ändå sökbara.

Standuply

Möten är viktiga, men kan ta onödigt mycket tid, och det är svårt att få alla ombord samtidigt. Särskilt de där korta ståmötena som är vanliga i agila arbetsgrupper. Denna app integrerar med Slack för att automatisera processen och tillåta möten där alla inte deltar exakt samtidigt, så kallade asynkrona möten. Varje medarbetare intervjuas av en bot och visar upp resultatet i Slack. Den ser till att alla följer med och drar in även de medarbetare som jobbar på distans.

Läs ocksåUppstickarnas supersäkra Linux-mobil ska locka Android-skeptiker

Giphy

Humor på jobbet skapar ofta bra stämning och goda relationer mellan medarbetare. Att ha kul på jobbet är viktigt för helheten. Och vad är roligare är rörliga gif-bilder? Men Giphy hittar du lätt animationer för att lätta upp stämningen en regnig onsdagseftermiddag. Eller beklaga sig över att någon inte plockat undan efter sig i köket ...

Heytaco

Finns det något bättre sätt att visa uppskattning för kollegorna än med en taco-emoji? Troligen. Men de är roliga ändå. Men Heytaco går det dessutom att mäta vem som får flest tacos, och vem som är mest generös mot sina kollegor.

Spoiler

Vare sig arbetsgivaren vill eller inte blir det säkerligen en del snack i diverse lösa kanaler. Inte minst om tv-serier. Med en sådan kanal följer dessvärre en del spoilers. Den här appen skyddar användaren från att av misstag se vad som hänt i senaste avsnittet av Game of Thrones eller Twin Peaks. Borta är den dåliga stämningen om någon (av misstag) råkat säga vem som egentligen dog där vid …