Bill Gates hann ta en mängd beslut under sin aktiva karriär i it-branschen och det finns många personer som tycker att många av de besluten borde ha varit annorlunda. Men själv grämer han sig mest över ett specifikt designbeslut, om man ska tro Silicon Beat.

Det ökända pc-kommandot Ctrl-Alt-Del (omstart på Dos-tiden) borde ha ersatts av en enda tangent.

Var gick det fel, enligt Gates beskrivning? Han skyller på IBMs tekniker David Bradley som var den person som implementerade Ctrl-Alt-Del-kommandot på den första pc:n. Han, i sin tur, minns det hela så här:

– Det var ett jobb på fem, tio minuter. Sedan fortsatte jag med resten av de 100 sakerna som jag var tvungen att göra, säger David Bradley.

Man kan verkligen fråga sig om Gates idé om en enda tangent är så smart. Hur många oönskade omstarter, med förlorade data, hade en sådan gett upphov till?

En annan fråga är hur det kom sig att man skapade en så pass komplicerad tangentkombination som Ctrl-Alt-Del. Med tanke på tidsandan i början av åttiotalet var det inte alls märkligt.

Läs också: Bill Gates ger bort 37 miljarder kronor - men är ändå rikast

Hackers under början av åttiotalet, då begreppet enbart syftade på personer som programmerar, använde ofta tangentbord med ett stort antal shifttangenter. Mest berömt är kanske ”space-cadet”-tangentbordet som hade sju (!) olika shifttangenter: Shift, Top, Front, Control, Meta, Hyper och Super.

Obs! Detta är inget skämt. Kolla in The Jargon File om du inte tror mig.

Hur som helst, det var naturligt för den tidens programmerare att konstruera kommandon som innefattade flera tangenter. Och ofta fanns det med specialtecken som bara fanns på vissa tangentbord. Tangenterna för sådana gick under samlingsnamnet ”cokebottle”.

Läs också: Det går fortfarande att få Windows 10 gratis – här är kryphålet

Ett kommando kunde till exempel beskrivas som Ctrl-Shift-Cokebottle.

En alternativ förklaring av begreppet cokebottle var att det var namnet på den tangent man var tvungen att trycka ned med nästippen när alla fingrarna var upptagna med att trycka ner olika shifttangenter.

Att trycka ned de fyra shifttangenterna Control, Meta, Hyper och Super samtidigt gick under benämningen ”quadruple bucky”.

Med tanke på allt det här känns Ctrl-Alt-Del lite mindre komplicerat.