Det blev ingen rusning efter Android-skaparen Andy Rubins nya mobiltelefon. Snart en månad efter att Essential Phone började levereras har bara runt 5 000 exemplar sålts till konsumenter, enligt siffror från analysfirman Baystreet. Det rapporterar Fierce Wireless.

Som en jämförelse sålde Apple över 450 000 Iphones varje dag förra kvartalet – och det var innan lanseringen av Iphone 8. Hela Essentials försäljning sköter Apple med andra ord på under 20 minuter, även om det kanske är orättvist att jämföra världens näst största mobiltillverkare med en uppstickare.

Läs också: Amazon backar Android-skaparen Andy Rubins nya mobiltelefon

Essential Phone har fått stor uppmärksamhet både i traditionella och sociala medier. Andy Rubins, som grundat företaget, beskrivs som hjärnan bakom operativsystemet Android och lämnade Google för att starta eget 2014.

Essential Phone är en mobil med vass hårdvara som ska konkurrera med flaggskeppsmodellerna från Apple, Samsung och de andra stora mobilföretagen. Den kör Android, har en Snapdragon 835, 4 GB ram, 128 GB inbyggd lagring och går loss på 699 dollar.

Men mobiltelefonen har också stött på rejäla motgångar, och lanseringsdatumet sköts fram upprepade gånger. En annan förklaring till den låga försäljningen kan vara att Essential Phone valt att slå sig med den mindre amerikanska mobiloperatören Sprint. Det går visserligen att köpa en upplåst mobil via Essentials hemsida, men i butik säljs den enbart med Sprint-abonnemang.