– Barn som växer upp i dag kommer aldrig att veta att det funnits en tid då de inte kunde prata med sitt hus, hävdade David Limp, boss över Amazons Echo-serie, under företagets event i Seattle i natt.

Amazons smarta högtalare Echo, med röstassistenten Alexa ombord, blev en hit när den släpptes i USA för tre år sedan. Den har enligt Amazon sålts i "tiotals miljoner" exemplar, och i dag ska över 5 000 personer jobba med utvecklingen av serien.

Samtidigt har serien sakta fyllts på med fler produkter, men själva basenheten Echo har varit sig lik – till igår.

Under en presskonferens visade Amazon upp en rad nytillskott i Echo-familjen. En mindre och billigare version av Echo. Den lyxigare varianten Echo Plus med fler funktioner. Och så flera kringprodukter som boxen Fire TV, surfplattan Fire HD och väckarklockan Echo Spot. Jo, och så meddelade Amazon att BMW kommer att bygga in Alexa i sina bilar från och med nästa år.

Läs också: Kinesiska jätten blickar mot Sverige för nytt bygge av datacenter

Den som köper in sig i Echo-serien kommer snart att vara omgiven av Amazons talande – och tyst lyssnande – produkter från tidig morgon, via jobbpendlingen och ända in i kaklet.

Därmed börjar också Amazons plan för Echo bli allt tydligare. De överöser marknaden med nya enheter där var och en fyller sin egen nischade funktion för att få in dem på så många platser som möjligt. Samtidigt håller nätjätten en pressad prislapp för att så många som möjligt ska ha möjlighet till Alexa som sällskap.

– Vi ser inte Echo som ännu en elektronikprodukt för konsumentmarknaden, sa David Limp under eventet igår. Det är en tjänst som vi ständigt försöker utveckla. Vi lär oss vad kunderna gillar, och försöker göra det ännu bättre.

Bolaget vill på det viset dels knyta in kunderna i sitt ekosystem, dels vill de ha all den viktiga data som finns att utläsa av hur du interagerar med Alexa. Vad du gör i ditt vardagsrum ligger ju annars utom dataanalysens räckvidd.

– Överlag känns dagens lanseringar som att Amazon dubblar insatsen på strategin där Echo och Alexa ingår, säger analytikern Jan Dawsom på Jackdaw Research till New York Times.

Och tillägger att Amazon "påminner oss att de inte nödvändigtvis behöver tjäna pengar på hårdvaran i Echo-serien för att strategin ska lyckas".

Läs också: Amazon sägs arbeta på smarta glasögon med Alexa ombord

Han får medhåll från analytikern Geoff Blaber på CCS Insights som intervjuats av The Guardian.

– För Amazon är hårdvaran ett medel för att öka konsumtionen, vare sig det handlar om media eller tvättmedel. Alla nyheter kring mjukvara, utveckling och hårdvara är skapta för att ge Amazon en större roll i våra dagliga liv, säger Geoff Blaber till tidningen.

Amazons respons? Företaget skriver i ett uttalande till The Guardian att "vårt mål är att göra Alexa tillgängligt på så många ställen som möjligt, så att kunderna kan välja".