Spacex långsiktiga plan är att fokusera all kraft och alla sina resurser på att kolonisera Mars, det berättade företagets vd Elon Musk under International Astronautical Congress i australiensiska Adelaide. Det rapporterar Techcrunch.

Målet är att skapa en permanent självförsörjande koloni på vår grannplanet, och resan inleds 2022 då Spacex ska landa två lastfarkoster på Mars. Två år senare ska de första bemannade raketerna landa.

Läs också: Tesla Model 3 får konkurrenterna att gasa – här är 4 elbilar som utmanar

– Framtiden är oändligt mycket mer spännande och intressant om vi är en rymdresande art än om vi inte är det. Det här handlar om att tro på framtiden och att tro att framtiden blir bättre än det förflutna, proklamerade Elon Musk från scenen.

Spacex visar sedan upp planerna på hur en rymdkoloni ska växa upp på Mars röda yta.

För att göra resorna fram och tillbaka till Mars ska Spacex utveckla en interplanetär rymdfarkost som just nu har arbetsnamnet BFR – big fucking rocket. Den kommer ersätta Faclon- och Dragon-farkosterna Spacex använder i dag, och finansieras med intäkterna Spacex får från att skjuta upp satelliter och leverera varor och personal till International Space Station.

Bygget av BFR ska inledas om "sex till nio månader". Rymdfärjan ska ha kapacitet att föra med sig 150 ton material upp till låg omloppsbana, och alla rymdfärjans delar ska vara helt återanvändbara.

Den nya rymdfärjan ska inte bara genomföra resor till Mars utan också göra uppdrag närmare vår egen planet. Elon Musk menar att den både kan ta över de rymdleveranser Spacex utför i dag – och göra resor till månen. Den storslagna superentreprenören nämner till och med lösa planer på en månbas.

Läs också: Elon Musk varnar för AI – ”människor borde vara oroliga”

Och det slutar förstås inte där.

Elon Musk menar att samma rymdfärja kan användas för resor på jorden. Res vart du vill på under en timme, hävdar rymdvisionären. BFR:s stora bärraketen skulle kunna föra med sig ett rymdskepp upp till omloppsbana och sedan kan en pilot landa den på en flytande landningsbana någonstans på jorden.

I en video visar Spacex hur en resa från New York till Shanghai via rymden skulle kunna ske på 39 minuter. Allt till priset av en vanlig flygbiljett. Teoretiskt sett.

Men det är en lång och dyr resa kvar innan Spacex är redo för Mars. Första steget blir att öka antalet rymdfärder. Bolaget har som mål att nå 20 rymdfärder i år, och 30 nästa år.