Nordkoreas gräns är hårt kontrollerad även på nätet. Hittills har landet varit beroende av en enda koppling, via en kinesisk teleoperatör, för att nå internet. Men nu finns en anslutning till som går via ett ryskt bolag.

Sedan i söndags morse svensk tid hjälper teleoperatören Transtelecom till att koppla in Nordkoreas internettrafik. Det säger Dyn Research som övervakar internettrafik i världen till nyhetsbyrån Reuters. Bolaget själva vill inte kommentera uppgifterna.

Läs också: Demokraterna utmanar Trump om nätneutraliteten

Antalet Nordkoreanska anslutningar mot internet beräknas vara ytterst få. Det rör sig om mellan några hundra och ett tusen uppkopplade enheter.

Beskedet kommer efter Washingtons Posts avslöjande att president Donald Trump gett order om att försöka stoppa Nordkorea från att nå internet. Enligt källor till tidningen ska USA ha genomfört överbelastningsattacker mot Nordkoreas underrättelsetjänst i ett försök att slå ut deras verksamhet.

Attackerna ska ha pågått i sex månader, och upphört den sista september. Målet var inte att genomföra några "destruktiva" attacker, utan helt enkelt strypa de nordkoreanska hackarnas möjlighet att utföra egna attacker, enligt källorna.

Läs också: Putin: vinnaren i ai-kampen tar makten över världen

Nordkoreanska hackare har pekats ut som bovarna bakom en rad uppmärksammade cyberangrepp de senaste åren. Däribland dataintrånget hos Sony för ett par år sedan, och ransomwarekampanjen Wannacry som skakade världen i somras.