Den tillfälliga lag som låter NSA övervaka internettrafiken in och ut ur USA slutar gälla vid årsskiftet. Men i dag väntas ett nytt förslag om att förlänga, och delvis begränsa övervakningen. Det rapporterar Reuters.

Lagen, som kallas section 702, låter NSA bland annat massövervaka datatrafiken som passerar USA:s gränser. Det är också den som ligger till grund för övervakningsprogrammet Prism, som avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden och har gett NSA tillgång till data från flera amerikanska it-jättar.

Det nya förslaget kommer från en partiöverskridande grupp ledamöter i det amerikanska representanthuset och blir det första gemensamma försöket att inskränka massövervakningen.

Läs också: De bästa hackarna har inga fotavtryck – så fungerar fillösa dataintrång

Politikerna vill förlänga lagen i sex år och hindra myndigheter som FBI från att fritt söka igenom data om amerikanska medborgare utan att gå via domstol och få en husrannsakansorder. I dagsläget finns inget sådant kontrollsystem.

Gäller utredningen en utländsk medborgares data, eller ett brott som rubriceras som terrorism eller spionage, ger de dock fortfarande NSA och CIA fria händer.

Förslaget uppges ha brett stöd, och uppmuntras till och med av den förre NSA-chefen Michael Hayden. Men en konflikt med Trump-administrationen lär komma som ett brev på posten. Vita husets agenda sägs vara att göra lagen permanent, och behålla den precis som den är i dag.

Fler förslag rörande section 702 är också på väg. Det uppges finnas grupper som både vill ha lösare och hårdare restriktioner. Frågan om massövervakning och integritet på nätet kommer förmodligen blossa upp på nytt i USA under hösten.

Läs också: NSA spionerade på fildelare – knäckte Kazaas kryptering

Lagförslaget har fått försiktigt beröm från grupper som värnar om integriteten på nätet. Men många anser att det skulle krävas ännu hårdare restriktioner.

– Lagförslaget är ett viktigt steg mot att tygla myndigheternas alltför breda övervakningen, som avslöjdes av Edward Snowden för över fyra år sedan, säger Nuala O'Connor som är ordförande för Center for Democracy och Technology till ZDNet.

– Men lagen måste göra mer för att skydda både amerikanska och globala medborgares rättigheter, fortsätter hon.