Windows Media Player är mediespelaren som i alla tider funnits på plats i Windows, redo att ta sig an mediafiler i alla upptänkliga format.

Men, ärligt talat, så passerade den sitt bästföredatum för flera år sedan. Det tycks nu även Microsoft ha insett. I den senaste uppgraderingen av Windows 10, KB4046355 för Fall Creators Update, ingår nämligen inte Windows Media Player som en del av standardinstallationen.

Läs också: Nu har Microsoft satt spiken i kistan för Windows Phone

Det råder dock inte någon brist på mediespelare från tredjepartstillverkare som kan göra jobbet minst lika bra, eller förmodligen mycket bättre, än Windows Media Player. Ett populärt alternativ är till exempel VLC Media Player.

Om saknaden efter Windows Media Player blir för stor kan du faktiskt installera den själv i efterhand. Öppna Settings, gå till Apps -> Apps & Features och välj Manage optional features. Då dyker Media Player upp som ett valbart alternativ som du kan installera.

Läs också: Är det här siffran som får Microsoft Edge att floppa? Webbläsaren har bara 70 insticksprogram

Microsoft har själva inte kommenterat Media Players frånfälle, som bland annat rapporterats av Beta News. Men enligt vissar rapporter är det inte alla användare som förlorat tillgången till Media Player, något som kan tyda på att beslutet inte är definitivt från Microsofts sida.