Google-projektet AutoML går ut på att via maskininlärning lära en AI att skriva mjukvara för maskininlärning. Det rapporterar Wired. Det innebär i princip att Google skapar robotar som är kapabla att förbättra sig själva.

Och satsningen har gett goda resultat. Mjukvaran som skrivits av en AI kan redan konkurrera med den som är skriven av mänskliga ingenjörer. I vissa fall är den rent utav bättre.

När det gäller att kategorisera bilder, ett vanligt användingsområde för AI, har den maskinskrivna maskinen kommit upp i en träffsäkerhet på 82 procent i Googles tester. När AI:n ska peka ut flera föremål på en och samma bild får den rätt i 43 procent av fallen. De bästa system som skrivits av människor når bara upp till 39 procent.

Läs också: Nu bekräftar Google sina byggplaner i Dalarna

Målet är att göra utveckling av AI-mjukvara mer tillgänglig. Maskininlärning är en av branschens hetaste trender, men än så länge är det ont om utbildade, erfarna personal.

– I dag handskrivs [mjukvaran] av maskin­inlärnings­forskare, och det finns bokstavligt talat bara några tusen sådana i hela världen. Vi vill göra det möjligt för hundra­tusen­tals utvecklare, sade Googles vd Sundar Pichai under ett event förra veckan.

Än så länge ligger AutoML kvar på forskarnas ritbord. Men målet från Google verkar vara att finslipa verktyget och på sikt släppa det för allmänt bruk – så tolkar åtminstonde Wired att Sundar Pichai vill ”demokratisera” verktyget.