Den tidigare versionen av Alphago vann ett par uppmärksammade segrar i taktikspelet Go i våras då den besegrade världsettan Ke Ji i tre raka matcher.

Nu kommer en ännu skarpare och kraftfullare version av den här programvaran från det Londonbaserade forskningslabbet Deepmind, som är en del av Googles moderbolag Alphabet. Det skriver Wired.

Den här versionen går under namnet Alphago Zero och lanserades under onsdagen. Tillägget Zero kommer sig av att programmet inte behöver någon mänsklig kunskap från början, utan den förlitar sig till en självlärande mekanism. Wired skriver att programvaran är programmerad så att den vet när den vunnit eller förlorat en match, att den lär av sina misstag och justerar sitt spel så att det leder till segrar.

Läs mer: Efter schack och Go – nu siktar Googles AI in sig på Starcraft

Det handlar om att skapa AI-system som kan lära sig utan data som tillhandahålls av människor.

I tester slog den här versionen den tidigare i 100-0 matcher.

Under en pressträff i veckan uppgav Deepminds vd Demis Hassabis att Alphago Zeros kapacitet ska kunna användas för att ta sig an problem i vetenskapen, som till exempel när det gäller att upptäcka nya läkemedel eller för att studera klimatförändringar.

Deepminds teknik är användbar redan i dag, skriver Wired. Google har till exempel använt företagets algoritmer för att skära kostnader för kylning av datacenter.