Under hösten har tusentals påstådda svenska fildelare fått kravbrev från danska Njord Law Firm. De uppmanas att betala 4 500 kronor, eller riskera en stämning.

Datainspektionen ska ha fått in flera frågor från svenskar om Njord Law Firms agerande verkligen är lagligt. Myndigheten har därför inlett en granskning av kravbreven, det rapporterar Sveriges Radio.

De kommer att utreda om kravbreven kan klassas som inkassobrev, något som kräver tillstånd och måste följa särskilda lagar.

Läs också: Tusentals svenska fildelare har fått kravbrev – 4500 kronor för en film

– Man har inte rubricerat det här som ett inkassokrav men det är heller inte det som är avgörande. En inkassoåtgärd är om det förekommer någon form av påtryckning mot mottagaren att göra en betalning. Då är frågan om det förekommer en sådan påtryckning så att det är att betrakta som en inkassoåtgärd, säger Camilla Sparr som är jurist på Datainspektionen till Sveriges Radio.

Njord Law Firms jurist Jeppe Brogaard Clausen svarar att det inte rör sig om någon inkassoverksamhet. Han uppger också att firman planerar att fortsätta att skicka ut brev i Sverige i åtminstone två års tid.

– Vi har fått samma fråga i Danmark och Finland och det bedömdes av myndigheter att det är inte tal om ett inkassobrev, säger Jeppe Brogaard Clausen till Sveriges Radio.

Läs också: Kravbrev stoppar pirater – så många slutar ladda ned

Njord Law Firm har under året begärt ut uppgifter om tiotusentals svenska fildelare. Genom att söka av bittorrentnätverk har de fått ut långa listor över ip-adresser, och sedan använt den så kallade ipred-lagen för att begära ut information om vem som står registrerad på adresserna.

Till en början har kravbreven skickats ut till personer som misstänks ha fildelat filmen Cell. Njord Law Firm har också begärt ut uppgifter som personer som påstås ha laddat ned eller spridit bland annat filmerna I.T., London Has Fallen, Criminal, Septemer of shiraz och Mechanic: Resurrection.