Bara för att det påstås att något ska hända när det gäller Tesla så räkna inte med att det gör det. Det säger Apples medgrundare Steve Wozniak till amerikanska CNBC. 

Det är ”alldeles för mycket hajp” runt Elon Musks flaggskepp Tesla anser han.

– Tesla har fått in i huvudet på människor att de har bilar som kör sig helt själva, men det är så långt från sanningen så att de har vilselett oss, säger Steve Wozniak.

För ett år sedan gick Elon Musk ut och meddelade att Teslabilarna utrustas med den hårdvara som krävs för att göra dem självkörande.

Och i veckan twittrade Musk om hur Tesla kommer att veta vart du vill åka utan att du säger till den.

På Teslas sajt talas det om att bilens autopilot klarar sådant som att hålla rätt fart, hålla sig i en fil, byta fil, köra av motorvägen och parkera.

Läs också: Yxan går hos Tesla – över 1000 ska ha fått kicken

Steve Wozniak, som själv är Teslaägare, pekar på att det här skapar missuppfattningar kring vad Tesla faktiskt klarar.

– Ibland är de farliga på grund av det som de kallar autopilot. Du tänker ”åh, det här är enkelt, jag kan sträcka mig bort och inte titta i några sekunder” och det är de sekunderna som din bil kör över linjen, säger han.

Han tycker att både Volvo och Audi ligger före när det gäller självkörande bilar. Men det betyder inte att han avfärdar Tesla helt.

– Tesla har gjort något som är väldigt viktigt för mig. Jag syftar då på övergången från bensindrivna bilar till elektriska bilar för framtiden.

CNBC pekar också på att Wall Street Journal har tidigare i år avslöjat att marknadsföringen av Teslas självkörande förmåga har skapat en intern konflikt inom Tesla. Många av de ingenjörer som arbetar med att utveckla Tesla anser inte att Musk har på fötterna när han talar om att Tesla utrustas med självkörandeteknik. De känner inte att deras produkt ännu är säker nog, enligt Wall Street Journal.