Du vet när en sajt ber dig fylla i en kod från en suddig bild för att logga in? Det testet kallas captcha och är tänkt att stoppa robotar från att nå tjänsten. Ett slags Turing-test i miniatyrformat. De testen är körda.

Den snabba AI-utvecklingen de senaste åren har gjort att datorer blivit allt bättre på bildigenkänning, och nu har det oundvikliga skett. Den hajpade startupen Vicarious med investerare som Mark Zuckerberg, Elon Musk och Jeff Bezos har byggt en bot som klarar testet galant.

Det har länge varit svårt att få en AI att kunna uppfatta vad som är på bilden när motivet förvrids. Men Vicarious har hämtat inspiration från naturen, och studerat hur däggdjurens syncentrum fungerar.

Läs också: Här har en robot fått medborgarskap 

Metoden verkar gå ut på att få AI:n att analysera objekten på bilden, snarare än varje pixel för sig. Genom att titta på konturer och kanter har roboten lärt sig identifiera siffror och bokstäver även om de vänds upp och ned eller förvrids.

När Vicarious väl knäckt koden var captcha inget problem. Det krävdes inte ens någon särskilt avancerad maskininlärning. Efter att ha tränat roboten med bara fem förvridna varianter av varje gemen och versal bokstav kunde AI:n träffa rätt 94 procent av gångerna på individuella bokstäver.

På hela captcha-strängar prickar den mål ungefär två gånger av tre. Jämförelsevis klarar människor i snitt att skriva rätt kod 87 procent av gångerna.

Så roboten är inte perfekt, men ur ett säkerhetsperspektiv är den redan tillräckligt bra för att captcha ska anses värdelöst. Ett captcha-skydd klassas som menlöst om en bot kan knäcka det en gång på hundra.

Vicarious har sedan testat AI:n på andra system och rönt liknande resultat. På Paypal, Google och Yahoo klarar Viacrious att ta sig genom robotfiltret i över hälften av försöken.

Läs också: Här är labbet där robotar lär sig manipulera våra känslor

Men även om robotarna knäckt traditionell captcha har vi nya vapen i arsenalen. Många företag har börjat med andra typer av verifikationer för att stoppa botarnas framfart på nätet. Alltifrån att lägga pussel till att utföra olika kommandon som står skrivna på bilder.

Fast i takt med att artificiell intelligens blir allt mer mänsklig kan vi räkna med allt mer avancerade filter. Det är väl bara en tidsfråga innan du måste genomgå Voight-Kampff-testet från Blade Runner för att få lov att logga in på ditt mejlkonto.