Genom att träna en AI till att lära sig känna igen godartade tumörer som riskerar att utvecklas till elakartade hoppas en grupp japanska forskare göra det enklare att stoppa tjocktarmscancer. Mjukvaran har nu nått en träffsäkerhet på 86 procent, rapporterar Inverse.

Det är en cancertyp som har hög dödlighet, men är lätt att behandla i ett tidigt skede och som ofta börjar som en godartad tumör. Så genom att lära mjukvaran att känna igen tecknen på att något inte står rätt till, hoppas forskarna upptäcka fler fall.

Läs också: Framtidens engångslinser kan avgöra om du är sjuk

AI:n har fått analysera en databas på över 30 000 bilder på celler som är på väg att utvecklas eller har utvecklats till cancer. Nu kan forskarna mata mjukvaran med en förstorad bild på en tjocktarmspolyp och så kan den med hög säkerhet säga om denna riskerar att utvecklas till en elakartad tumör.

"Vi anser att dessa resultat är tillräckligt goda för kliniskt bruk och vårt närmaste mål är att få tillstånd att få diagnosverktyget godkänt", skriver doktor Yuichi Mori vid universitet i Showa som lett forskningen.