Självmordstankar är svåra att komma åt. Enligt studier har runt 80 procent av de som begår självmord nekat till att de känner sig självmordsbenägna.

Men nu arbetar forskare med att hitta mer träffsäkra metoder för att identifiera och få möjlighet att hjälpa dem som inte klarar av att tala om hur de mår, skriver Engadget.

Det handlar om en maskininlärningsalgoritm som läser av och identifierar om personer finns i riskzonen genom att läsa av aktiviteten i specifika delar av hjärnan som visas med hjälp av en skanning.

Läs också: AI kan upptäcka tarmcancer på under en sekund

Enligt de tester som gjorts träffade metoden rätt i 91 procent av fallen. Samtidigt så konstaterar den forskare som leder projektet, Marcel Just, att metoden i sin nuvarande form inte är någon garanti för att avslöja suicidala tendenser. I studien deltog enbart frivilliga och skanningen i sig är klumpig och opraktiskk tog 30 minuter i enorma skannrar, så kallade funktionella magnetresonanstomografer, som väger runt 30 ton.

– Det skulle vara bra om det gick att göra det här med hjälp av EEG, om vi kunde bedöma tankeförändringar med EEG. Det skulle bli mycket billgare och mer använt, säger Marcel Just till The Methods Man.