När Iphone X visades upp blev ansiktsigenkänningen genast en fråga för integritetskämpar. Många lugnades av att Apple lovade att all data skulle stanna på telefonen, inte skickas till molnet för att analyseras.

Men nu varnar flera säkerhetsexperter för att datan ändå kan lämnas ut, fast inte till Apple utan till apputvecklare. Det rapporterar Reuters.

Utvecklare som bygger appar som utnyttjar ansiktsdata får ta viss del av den. Ta till exempel program som som sätter 3d-masker på användarens ansikte eller låter en spelkaraktär härma Iphone-ägarens ansiktsuttryck.

Läs också: Dottern visade upp hans Iphone X på Youtube – pappan fick sparken från Apple

Apple tillåter de utvecklarna att ladda ned delar av ansiktsdatan så länge de får medgivande från mobilägaren och lovar att inte sälja datan till tredje part. Det framgår av avtal mellan utvecklare och Apple som Reuters tagit del av.

Datan som utvecklarna får hämta och lagra på egna servrar kan dock inte användas för att låsa upp en Iphone. Den beskrivs som en slags karta över användarens ansikte som registrerar ansiktsuttryck och rörelser.

Integritetsexperter som Reuters talat med menar ändå att det är allvarligt. De pekar dels på att det är svårt för Apple att kontrollera att datan inte säljs vidare när den lämnat telefonen. Dels på specifika användningsområden som att reklambolag skulle kunna använda ansiktsdatan till att se hur människor reagerar på annonser – trots att det uttryckligen strider mot Apples regler.

Läs också: Sanslös vinstfest för Samsung – trots skandaler och fiaskon

– Apple har varit ganska bra på att hålla utvecklare som bryter mot reglerna ansvariga, men de måste fånga dem först – och ibland är det den svåra delen, säger analytikern Jay Stanley på American Civil Liberites Union till Reuters.

– Det betyder att de stora namnet förmodligen inte kommer att utnyttja det här, men det finns gott om utrymme för opportunister.