Under veckan har en prisplan från den portugisiska mobiloperatören Meo delats flitigt på nätet. Paketerbjudanden på surf som ses som en dystopi av förkämpar för ett fritt internet.

Operatörens kunder kan nämligen betala extra för att surfa fritt på vissa tjänster. För fem euro styck kan de lägga till paket som ger mer mobildata till sociala medier, strömmad film eller molnlagringstjänster.

Den här typen av erbjudanden kallas för zero rating, nolltaxering, och den anses bryta mot det grundläggande konceptet att alla ska behandlas lika på internet. Det som brukar kallas nätneutralitet.

Meo
Meos prisplan i Portugal.

Det kanske inte låter så illa att ge kunderna möjlighet att köpa sig möjlighet att kunna strömma musik från Spotify dygnet runt. Men fundera över vad det betyder i förlängningen – hur ska en ny musiktjänst slå sig in på en marknad där alla har obegränsad tillgång till Spotify?

Vad händer när en operatör ger dig gratis datatrafik till Dagens Nyheter och Expressen, en annan till Svenska Dagbladet och Aftonbladet? Plötsligt styr din mobiloperatör ditt nyhetsflöde – och vad händer med sajterna som hamnar utanför?

Nolltaxan ger en oschyst konkurrensfördel där några stora spelare på marknaden alltid kommer att ligga steget före nykomlingar.

För två år sedan införde EU regler som skulle stärka nätneutraliteten i unionen, men förordningen blev en kompromiss. Den lämnar luckor till medlemsländerna som i sin tur gör det möjligt för operatörer som Meo att nolltaxera mobildata.

Det är en högaktuell fråga här i Sverige. Post- och telestyrelsen, PTS, har drivit ärenden mot operatörerna Tre och Telia i liknande fall.

Tre har erbjudit sina kunder obegränsad mobildata för Spotify, medan Telia dels har obegränsad data på sociala medier, dels säljer en tilläggstjänst som ger obegränsad musikstreaming för 59 kronor – inte helt olikt vad Meo sysslar med i Portugal.

PTS har redan slagit fast att de här erbjudandena bryter mot nätneutraliteten och Tre har valt att upphöra med sitt erbjudande, medan Telia överklagat till förvaltningsrätten. De har till och med valt att utöka sin nolltaxering under pågående rättsprocess.

Om rätten går på Telias linje kan nog svenska mobilkunder också börja komponera ihop sitt eget inlåsta internet på samma sätt som Meos kunder i Portugal.

Lyckligtvis gäller konflikterna i EU bara mobildata. I USA rasar en liknande strid där internetleverantörer som har stöd från Trump-administrationen vill slopa nätneutraliteten totalt – även för fasta internetuppkopplingar. Ett skräckscenario som brukar illustreras med skrämselpropaganda som bilden nedan.

Visst påminner den en smula om Meos kampanjsajt?

net neutrality
Den här fejkade bilden brukar amerikanska nätaktivister använda för att illustrera hur internetoperatörer skulle kunna sälja datatrafik utan nätneutralitet.