I grunden handlar det om att läsa av små små förändringar i kroppen på en kvinna som signalerar en graviditet.

Just nu skapar forskare på Universitetssjukhuset i Zürich en algortim för att låta en smart klocka läsa av en kvinnas individuella särdrag för att sedan kunna notera när de börjar avvika och ge signalen att en graviditet är påbörjad, rapporterar The Telegraph. 

Genom att läsa av kroppens signaler ska den smarta klockan också kunna tipsa om vilka perioder som det är enklast att bli gravid för den enskilda kvinnan.

Chefsforskaren Mohaned Shilaih beskriver den metod som vi använder i dag som "psykologiskt utmattande" för kvinnor.

– I stället för att vakna varje morgon och försöka kissa på en sticka för att se om hormonet hCG gått upp kan du bara ha på dig armbandet dygnet runt. Det kan delvis ta bort pressen, säger han.

Läs också: AI kan upptäcka tarmcancer på under en sekund

Forskarna har hittat ett antal avvikelser som signalerar en graviditet – det handlar om att pulsen förändras med 2,1 slag i minuten och en temperaturskillnad på huden på 0,2 grader. Förmodligen beror detta på hormonella förändringar i kroppen där östrogen och progesteron är inblandat.

För att kunna detektera de kroppsliga förändringarna har forskarna också tagit fram en speciell smart klocka, Ava. Priser beräknas landa på 200 euro, knappt 2 000 kronor.

Hittills har forskarna involverat över 300 kvinnor i sin studie och mätt över 1 000 menstruationscykler och 100 graviditeter.