Över en miljon gånger hann appen "Update Whatsapp" laddas ned från Play Store innan Google satte stopp. Appen upptäcktes i slutet av förra veckan och stängdes till sist ned under helgen, rapporterar Motherboard.
 

Appen var en välgjord kopia som använde Whatsapp logotyp för att sprida oönskad reklam via chattjänsten. Till en början såg den, tack vare lite Unicode-trixande från bedragarna, till och med ut att vara utvecklad av Whatsapp Inc.

Lyckligtvis verkar appen inte använts till att genomföra några värre attacker. Den som laddat ned den har fått en falsk Whatsapp-app som bombarderar mobilen med reklam.

Den använder dock en lite lurig teknik för att dolt ligga kvar på mobilen. Appen saknar både ikon och namn. När du tittar i Androids programhanterare ligger appen högst upp i listan och den enda informationen som ges är att filstorleken ligger på drygt elva megabyte, skriver en drabbade person på Reddit.

Det här är knappast första gången en falsk version av en populär app har spridit skräpprogram på Android. Men det är mycket ovanligt att en applikation lyckas nå så många användare innan Google stänger ned den.