Som ett led i arbetet med att förebygga att hämndporr sprids via Facebooks tjänster testar företaget en ny tjänst i Australien.

Den går ut på att användarna kan ladda upp nakenbilder som de är oroliga ska delas på det sociala nätverket. Då kan företaget se till att ingen annan kan sprida dem vidare via Facebook, Messenger eller Instagram. Det rapporterar australiensiska ABC.

Rent praktiskt sker det genom att skicka nakenbilderna till sig själv via Facebook Messenger. Sedan analyseras bilden och Facebook som skapar en hash, ett slags digitalt fingeravtryck av bilden.

Läs också: Facebook ska dubbla säkerhets- och trygghetspersonal

Själva bilden kommer därefter att raderas omedelbart, så den lagras inte på Facebooks servrar. Hashen som företaget sparar är bara en lång sträng siffror och bokstäver som fungerar som ett id-nummer för bilden.

Facebook använder sig sedan av ett AI-system för att automatiskt upptäcka och stoppa den som försöker att ladda upp bilder som har samma id-nummer. Det gäller både om bilden postas publikt eller skickas i privata chattgrupper.

Pilotprojektet har genomförts ihop med den australiensiska nätsäkerhetsmyndigheten som arbetar hårt med att stoppa hämndporr.

– De lagrar inte bilden, de lagrar en slags länk och använder artificiell intelligens och annan teknik för att matcha bilder, säger Inman Grant som är chef för myndigheten till ABC.

Läs också: Facebooks ryska trollsiffor visar hur billigt det är att påverka ett val

Facebook har sedan tidigare en liknande tjänst som går ut på att användare kan rapportera nakenbilder som laddats upp mot deras vilja. Då kommer nätverket både att radera bilden, och på samma sätt som här skapa ett digitalt fingeravtryck för att kunna stoppa den från att laddas upp på nytt.

Tjänsten stoppar förstås bara bilder från att spridas inom Facebooks egna tjänster, och det går förmodligen att kringgå systemet genom att redigera bilderna. Men det är åtminstone ett sätt att göra det svårare att sprida nakenbilder vidare utan samtycke.

Facebook säger i ett uttalande till Motherboard att de undersöker möjligheterna att lansera verktyget i fler länder framöver.