Kryptering har återigen hamnat högt på agendan i USA. Polisen ska ha rätt att se innehållet i brottsmisstänktas telefoner, var budskapet när landets vice justitieminister Rod Rosenstein höll ett framträdande i Maryland igår.

Han lyfter masskjutningen i Sutherland Springs förra helgen som ett exempel. Gärningsmannen som sköt ihjäl 26 människor i ortens kyrka bar på en låst Iphone, som FBI inte lyckats bryta sig in i.

– När du skjuter dussintals amerikanska medborgare vill vi att polisen ska undersöka vem du kommunicerat med och dina data. Det finns saker där som vi behöver veta, sade Rod Rosenstein enligt Washington Examiner.

Händelsen känns som ett eko av konflikten som spelades upp mellan Apple och FBI efter terrordådet i San Bernardino för två år sedan. Då krävde en amerikansk domare att Apple byggde en bakdörr för att knäcka krypteringen på gärningsmannens Iphone, och Apple vägrade.

Konflikten slutade efter att FBI betalade en okänd, men förmodligen enorm, summa pengar för att ett säkerhetsföretag som kände till sårbarheter i IOS skulle hacka sig in i telefonen.

Det Rod Rosenstein och resten av Trump-administrationen har efterfrågat är inte att mobiltillverkare och andra teknikföretag ska upphöra med krypteringen. De vill istället se ”ansvarsfull kryptering”.

Läs ocksåMiss i hundratals chattappar gör dem busenkla att tjuvlyssna på

Han utvecklar resonemanget i en intervju med Politico Pro som Ars Technica publicerat delar ur.

– Jag är för stark kryptering, ju starkare kryptering desto bättre är data skyddade mot kriminella som vill begå bedrägerier. Och jag är för det eftersom det betyder mindre jobb med att åtala folk som stulit data och hackat sig in i nätverk och gjort skada. Så jag är för stark kryptering, säger Rod Rosenstein.

Han säger det inte rakt ut, men det är svårt att se någon annan förklaring än att ”ansvarsfull kryptering” betyder att teknikföretagen ger amerikanska myndigheter en bakdörr in i mobiler, datorer och chattappar.

En tanke som gång på gång skjutits ned av säkerhetsexperter. En bakdörr är bara ett annat ord för ett säkerhetshål. Och kan polisen utnyttja den – hur vet vi att inte kriminella eller statliga hackare kan det?

Men Rod Rosenstein är säker i sin sak. Det han längtar efter nu är en ny rättsprocess, i samma anda som San Bernardino-fallet, där krypteringsmotståndarna får rätten på sin sida.

– Jag vill att våra åklagare ska veta att om det finns ett fall där de tror att det finns ett berättigat behov av information och en laglig väg att få den, så ska den inte tveka att ge sig på det, säger Rod Rosenstein till Politico Pro.

– Jag säger inte att vi letar efter ett fall. Jag säger att vi är mottagliga, och om ett fall dyker upp, då kommer vi att driva en rättsprocess.

Och nu står vi här med ett FBI som öppet klagar över att de inte kan bryta sig in i en massmördares mobiltelefon. Myndigheten har redan inlett ett ordkrig mot Apple över krypteringen.

Är detta alltså fallet som ska öppna för bakdörrarna?