Firefox har halkat efter Chrome ordentligt på senare år, men med en ny motor under huven vill Mozilla locka tillbaka användarna.

Nya Firefox Quantum kanske inte når kvantdatornivåer, men Mozilla lovar dubbla surfhastigheten mot tidigare versioner av Firefox. Orsaken är till stor den en ny CSS-motor som kan dra nytta av flera processorkärnor, och att webbläsaren blivit bättre på att prioritera vilka flikar som ska laddas först.

Dessutom har webbläsaren ett nytt och klart modernare gränssnitt. Samtidigt integrerar Mozilla funktioner från Pocket, en app för att spara artiklar som bolaget köpte upp tidigare i år.

Läs också: Firefox gör det svårare att spåra dig på nätet

I oktober hade Firefox en marknadsandel på drygt 13,1 procent på desktop, enligt statistikföretaget Net Applications. Det är en ökning med två procentandelar jämfört med för ett år sedan, och Mozilla börjar därmed närma sig Microsoft vars webbläsare har en marknadsandel på knappt 15,1 procent. Men Chrome dominerar alltjämt med 59,8 procent av marknaden.

Firefox Quantum, eller Firefox 57 som versionen heter, finns att ladda ned nu till Mac, Linux och Windows. Även mobilversionerna till Android och IOS har fått sig ett lyft.