47-åringen, som själv erkänner att han startat och drivit sajten Filmfix, får varken några böter eller något fängelsestraff. Han döms till 120 timmars samhällstjänst, och får behålla pengarna han tjänat på sajten – närmare 600 000 kronor.

Filmfix, som lades ner 2013, var en slags piratversion av Netflix. Användarna fick betala en prenumerationsavgift, tio kronor i månaden via sms, för att kunna ladda ned filmer och tv-serier. Det fanns också ett visst utbud av dataspel, ljudböcker och musik.

Själva sajten innehöll inget piratkopierat material, utan tillhandahöll bara länkar till olika torrenttrackers som användarna eller administratörerna lagt upp. 47-åringen erkänner att han startat och drivit sajten, men säger att den aldrig innehöll olagligt material.

Läs också: Datainspektionen ska utreda om kravbreven till fildelare är lagliga

47-åringen polisanmäldes av Rättighetsalliansen sommaren 2012. Ett år senare genomförde polisen en husrannsakan mot mannen och mot webbhotellet som Filmfix använde. Sajten fortsattes dock att drivas en tid efter husrannsakan innan den slutligen lades ned.

Filmfix var aktiv i drygt sex års tid och hade flera tusen betalande användare, enligt förundersökningen. Mellan april 2012 och oktober 2013 ska Filmix-fått in betalningar på 743 703 kronor, vilket efter avdragen moms ger de knappa 600 000 som åklagaren velat förverka.

Tingsrätten konstaterar i domen att 47-åringen visserligen har fått in pengarna från Filmfix användare, men att det inte går att säkerställa att de betalade för just det piratkopierade innehållet. En betalande medlem fick också tillgång till bland annat ett forum och en chattfunktion.

Till skillnad från många andra uppmärksammade fildelningsmål har inga upphovsrättsinnehavare krävt mannen på skadestånd. Henrik Pontén på Rättighetsalliansen skriver i ett mejl till IDG.se att de valt att inte driva något ersättningsanspråk i samband med brottsmålet, men att de kan komma att inleda en separat civilrättslig process mot 47-åringen.

Läs också: Norge nästa land att blockera Popcorn Time

Även mannens sambo stod åtalad för häleri för att ha hjälpt till att hantera inkomster från sajten. Det var till hennes enskilda firma som pengarna gick. Men hon frikändes av Lunds tingsrätt.

IDG.se har sökt åklagaren och 47-åringens advokat för en kommentar.