En underleverantör till den amerikanska militären har tabbat sig ordentligt och läckt ut hemlig data på nätet, visar en granskning från säkerhetsfirman Upguard.

På tre öppna AWS-servrar låg "dussintals terabyte" data som samlats in av Pentagon. Det rör sig om åtminstone 1,8 miljarder sociala medier-inlägg, forumdiskussioner och nyhetsartiklar som samlats in under senaste åtta åren, troligen för att kartlägga nätanvändare.

Läs också: FMV tänker om för att skydda sig mot it-spionage – "handlar om människors liv"

Uppgifter i läckan tyder på att datan bland annat använts i för att hitta utländska ungdomar som är på väg att radikaliseras, och leda dem bort från terrorism, skriver The Register.

Nyheten har väckt upprörda känslor i USA. Det finns visserligen många inlägg som rör säkerhetsfrågor och politik i Mellanöstern, men mycket av det sparade materialet verkar vara harmlös internetaktivitet från vanliga medborgare.

Det tolkas som att den amerikanska militären kastar ett väldigt brett nät när de söker av internet efter våldsamma och radikala individer och grupper. Här finns alltifrån politiska diskussioner om Donald Trump till utdrag ur spel- och sportforum.

Läs också: Inte ens dina hörlurar är säkra från avlyssning

Allt material låg på Amazons lagringslösning S3 och var fritt tillgängligt för alla som har ett gratis AWS-konto. Datan verkar ha samlats in och hanterats av den nu nedlagda företaget Vendor X. Efter att Upguard informerat militären har databaserna försvunnit från nätet.