Tyska Bundesnetzagentur, som bland annat har ansvar för post, telekommunikation, järnväg och energi, har utfärdat ett generellt förbud för smarta klockor som är tänkta för barn, rapporterar BBC.

På den tyska marknaden finns ett antal sådana som riktar sig till åldrarna fem till 18 år. De flesta av dem har ett simkort, en begränsad telefonfunktion och kontrolleras med en app.

Läs också: Julklapparna du inte vill ge ditt barn – de här smarta leksakerna är busenkla att hacka

De föräldrar som redan gett sådana klockor till sina barn ombes förstöra dem. Myndigheten motiverar den drastiska åtgärden med oro kring barnens integritet.

– Via en app kan föräldrarna använda barnens klockor utan att någon i barnens omgivning märker det och därför bör de ses som ett system för otillåtna överföringar, säger generaldirektören Jochen Homann till BBC. 
Han hänvisar till forskning som myndigheten själv gjort och som visar att föräldrarna använder klockorna för att lyssna på lärare i sina barns klassrum.

Läs också: Android favoritmål för virus och attacker

I februari förbjöds av liknande skäl den interaktiva dockan My friend Cayla som har inbyggd telefon och bluetooth-uppkoppling, också den ansågs spionera på ett olagligt sätt.

För en månad sedan släpptes också en rapport från det norska Konsumentverket som pekade på att en del smarta barnklockor hade stora brister ­– som att kryptering saknas när data överförs och lagras, vilket innebär att främmande personer enkelt kan hacka dem och spåra barnen eller få det att se ut som om barnet är någon annanstans än där det är.