Alla Android-telefoner berättar ständigt för Google var de befinner sig, även om du väljer att stänga av platstjänster. Det visar en granskning som Quartz har gjort, och uppgifterna har bekräftats av Google.

När telefonen är igång samlar den in data om vilka mobilmaster den ansluter till, och skickar informationen till Google. Detta har pågått sedan början av 2017, enligt Quartz.

Läs också: Android favoritmål för virus och attacker

Datan skickas i samma system som Google använder för pushnotiser, och insamlingen ska ha pågått i elva månader. En talesperson för teknikjätten säger att uppgifterna aldrig lagrats eller använts, och att insamlingen kommer att upphöra.

”I januari i år började vi undersöka möjligheten att använda Cell ID-koder som en extra signal för att snabbare och bättre kunna leverera meddelanden”, skriver Google i ett mejl till Quartz.

Läs också: Miss i hundratals chattappar gör dem busenkla att tjuvlyssna på

Någon sådan funktion har aldrig lanserats, och nu slutar Google alltså att samla in uppgifterna.

Insamlingen verkar inte vara knuten till några specifika enheter. Alla uppkopplade mobiler och surfplattor ska ha skickat information om närliggande mobilmaster. Enheter som är uppkopplade via wifi gjorde det även om det inte satt något sim-kort i.