De senaste månaderna har rubrikerna om bitcoins ständigt stigande värde regnat över oss. Men samtidigt har valutan blivit allt dyrare i drift. Nya siffror visar att kryptovalutan nu konsumerar mer än hela Irland, skriver The Next Web.

Det är datorkraften som krävs för att ”gräva” nya bitcoin som analytiker tror skjutit i höjden. Enligt beräkningar som sajten Digiconomist gjort konsumerar utvinningen av nya pengar nu över 29 TWh ström per år.

Läs också: 10 startups med blockchain-lösningar för företag

Det är en 30-procentig ökning på en månad, och bitcoin beräknas nu stå för 0,13 procent av den totala globala energikonsumtionen.

Om bitcoin vore ett land skulle valutan enligt den beräkningen konsumera mer energi än 159 av jordens länder. Det är ungefär samma nivå som Irland, Slovakien eller Oman.

Sett till antalet transaktioner inom bitcoin-nätverket skulle strömmen som går åt till en enda överföring räcka till att förse ett genomsnittligt amerikanskt hem med el i flera dagar.

Läs också: Både kontanter och plastkort är på väg bort – så hur ska vi betala?

Det ska tilläggas att Digiconomists siffror bygger på en uppskattning av strömkonsumtion. Exakta siffror är omöjligt att ta fram. Men något som verkar klart är att bitcoin drar väldigt mycket mer energi än andra betalmedel.